Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Destillera mjöd?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-12-16 23:59:31    Rubrik: Destillera mjöd? Svara med citat

Vad/hur blir produkten ifall man skulle få för sig att destillera mjöd? Alltså, vilken typ av sprit skulle det bli då och hur skulle det smaka?

Någon som testat det?

Jag är bara nyfiken, är ett antal månader ifrån första färdiga satsen mjöd, när jag satt och slösurfade..

Mäsk görs väl oftast bara på socker, vatten och bakjäst, vad jag förstått.. sen smakar ju det skit också, liksom hembränt..
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2009-12-17 10:07:38    Rubrik: Re: Destillera mjöd? Svara med citat

ragnar skrev:
Vad/hur blir produkten ifall man skulle få för sig att destillera mjöd? Alltså, vilken typ av sprit skulle det bli då och hur skulle det smaka?


Det är olagligt att destillera dryck för hemmabruk. Så jag reckomenderar inte att du testar det, om du inte gör det i ett annat land då kanske.

Det blir destillerat mjöd. Det finns många olika saker man skulle kunna kalla det, brännmjöd, mjödbrandy, honungssprit, etc. Det finns egentligen inget etablerat namn.

ragnar skrev:
Någon som testat det?


Jag har inte testat att göra det, men jag har smakat litauiskt brännmjöd, och det var rätt gott för att vara sprit som inte är vällagrat. Helt klart bland det godare olagrade, osmaksatta sprit som jag druckit.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-12-17 13:57:05    Rubrik: Svara med citat

Jorå att det är olagligt vet jag, det var mest en tanke jag kom få och blev nyfiken på ifall någon testat det.

Sen vete tusan om man skulle vilja göra det med sin iallafall mentalt ganska värdefulla mjöd som tagit lång tid att göra, för att "bara" få ut en förhoppningsvis drickbar sprit. Mjöd är ju en ganska speciell sak, sprit kan köpas på vilket Systembolag som helst och själv ser jag (förutom en whiskey på kvällen framför tv-soffan då) mest bara ett syfte med; en rejäl fylla.

Men som sagt, var bara nyfiken. Tackar för svaret Very Happy
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
aquavitae



Registreringsdatum: 30 mars 2009
Inlägg: 79

InläggPostat: 2009-12-19 12:53:00    Rubrik: Svara med citat

Eau-de-miel skulle vara en passande benämning kanske.

Destilleringen borde isåfall ske med en sk pot still, som används vid whisky, cognac och brandy osv.

Jag skulle dock gissa på att det blir svårt att få med honungssmaken i destillatet, utan smaken kommer nog domineras av diverse orenheter som bildats vid jäsningen.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2009-12-21 23:54:02    Rubrik: Svara med citat

aquavitae skrev:
Eau-de-miel skulle vara en passande benämning kanske.


Kanske. Fast om man ska blanda in andra språk, skulle jag nog hellre använda latin än franksa.

Spiritus Mel, kanske eller Spiritus Med (vilket skulle betyda honungssprit och ande medicin på samma gång!)

Fast Mjöd Spiritus låter och ser nästan bäst ut. I alla fall om Mjöd och Spiritus skrivs med olika fonter.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Gamen



Registreringsdatum: 23 december 2009
Inlägg: 1

InläggPostat: 2009-12-23 15:24:13    Rubrik: Svara med citat

mej veterligen så är det vedertagna namnet mjöckonjak och finns i flera länder.
om man ska göra själv så skulle i alla fall jag använda en esänssbrännare för att få med maximalt med smak utan att bränna för "hårt"
om någon gör det hör av er till mig för resultat. mycket nyfiken.
/H
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2009-12-23 16:14:31    Rubrik: Svara med citat

Hej Henrik Smile

Mjödkonjak, låter bra. Men Cognac är ju liksom Champagne är ju ett område i Frankrike, som gjort sig så kända att de har snott benämningen på en hel dryckeskategori.

Så att säga Mjödkonjak om mjöd sprit, är ungefär samma sak som att säga mjödchampagne om mousserande mjöd. Det låter bra, och folk fattar vad man menar, men det blir inte helt rätt eftersom Fransmännen egentligen har ensamrätt på de benämningarna.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
aquavitae



Registreringsdatum: 30 mars 2009
Inlägg: 79

InläggPostat: 2009-12-23 17:30:57    Rubrik: Svara med citat

Konjak (och brandy) är dessutom uteslutande destillat av jäst druvsaft.

Vill man ha ett så enkelt namn som möjligt så varför inte Destillerat Mjöd?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2009-12-23 22:56:21    Rubrik: Svara med citat

Visst kan man göra det. Och vad man än kallar det, så blir man nog tvungen att förklara det som det, i vilket fall som helst.

Men samtidigt uppstår det alltid en viss magi, om en dryck heter något speciellt och det finns särskilda anledningar till varför det heter som det gör. Det hade nog funnits massor av bra uppslag på namn med historisk anknytning om mjöd fortsatt att vara vanligt in på 16- och 1700 talen. Men eftersom det inte utvecklade sig så, så blir det lite svårare. Så som det förhåller sig så är nog Dunderhonung det enda ordet man skulle kunna använda från svensk kulturhistoria, och det känns tabubelagt++ för användning som namn på en alkoholhaltig dryck.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2009-12-24 04:24:09    Rubrik: Svara med citat

Tänkte bara nämna vad det kallas i några länder där det är etablerat.

Kroatien - Medovača
Litauen - Nektar (ett ganska intressant val av namn)
Ryssland - Медовуха (Medovukha)
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2009-12-31 02:29:36    Rubrik: Svara med citat

Медовуха/Medovukha/Medowucha/Medovukha/Medovača/Medovoecha etc, verkar vara den mest etablerade termen, och har även ett historiskt ursprung, då det var det tidigaste destillat som dracks i Ryssland och då användes det här namnet. Detta var innan man kom på billigare alternativ som vodka.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Mjödbjörn



Registreringsdatum: 09 maj 2006
Inlägg: 90
Ort: Laholm

InläggPostat: 2010-01-02 14:08:51    Rubrik: Svara med citat

jag har testat Very Happy . Blev mycket uppskattat av dem som fick smaka i Foteviken i somras. Ska väl tilläggas att jag också hade ekfatslagrat det, efter destileringen.
_________________
Historien skapar framtiden
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
aquavitae



Registreringsdatum: 30 mars 2009
Inlägg: 79

InläggPostat: 2010-01-04 11:36:07    Rubrik: Svara med citat

Beskriv smaken på det olagrade destillatet, kom det med någon honungssmak?
Vad andvände du för sorts destilleringsapparat?
Var det någon som helst smakskillnad på destillerat mjöd och destillerad mäsk?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Mjödbjörn



Registreringsdatum: 09 maj 2006
Inlägg: 90
Ort: Laholm

InläggPostat: 2010-01-04 21:05:27    Rubrik: Svara med citat

japp det var en svag emn tydlig honungssmak på destilatet.
Destileringen hade jag lagt ut på entrepenad, så jag har ingen aning om vilken utrustning som användes.
Men det var helt finkelfritt utan att använda aktivt kol
Då jag aldrig har destilllerat förrut har jag ingen aning om hur destillerat mäsks smakar. Men eftersom jag har gjort en liten studieresa i Skottland för att prova "livets vatten" så vet jag att utseendet på utrustningen påverkar slutresultatet.
_________________
Historien skapar framtiden
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2010-01-04 21:29:51    Rubrik: Svara med citat

aquavitae skrev:
Beskriv smaken på det olagrade destillatet, kom det med någon honungssmak?


Den litauiska "nektar" som jag smakade, hade tydlig mjöd/honungssmak, och påminde inte det minsta av något "hembränt" som jag någon gång fått smaka. Jag är osäker på lagring, men skulle tro att om det lagrats så har det lagrats på stålfat, för det var inte alls några spår av sådant som påminner om eklagring.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Fredrik Sjöholm



Registreringsdatum: 14 februari 2010
Inlägg: 1

InläggPostat: 2010-02-14 15:45:15    Rubrik: Svara med citat

En sak man kan göra är att frysdestillera det. Det är helt lagligt och det finns gott om folk som har ställt upp i hembryggningstävlingar med frysdestillerat öl (eisbock).

Alkoholhalten kan bli väldigt hög om du har en bra frys. Applejack görs av frysdestillerat äppelvin och har en alkoholhalt på 30-40%. För några månader frysdestillerade Brewdog en stout tills den nådde 32%. Tactical Nuclear Penguin heter den och släpps på Systembolaget imorgon för 540 kr per flaska.

När man frysdestillerar får man med betydligt mer sockerarter än vid vanlig destillation. Resultatet borde alltså bli ungefär som mjöd fast "extra allt" istället för sprit med lite mjödsmak.

Nu blev jag faktiskt lite sugen på att prova...
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2010-02-14 22:47:41    Rubrik: Svara med citat

Det finns en gräns för hur hög alkoholhalt du får jäsa för hemmabruk, det är 22% (om någon mot alla odds lyckades med detta, borde det belönas och inte ses som ett lagbrott), så jag skulle bli förvånad om frysdestillation tillåter en högre gräns än så.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.