Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Brygger Melomel - Svartvinbär/Blåbär & Vanilj

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Brygg-Loggar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
TimpanRegistreringsdatum: 10 januari 2018
Inlägg: 1

InläggPostat: 2018-01-10 11:07:48    Rubrik: Brygger Melomel - Svartvinbär/Blåbär & Vanilj Svara med citat

Hallå!

Tänkte lägga upp lite info kring en mjödsats jag precis påbörjat.
Har bryggt mjöd tidigare men långt ifrån den typ jag nu försöker producera.

Idén fick jag efter att ha druckit Brämhults juice "Blåbär och Svartvinbär". Tycker det är en alldeles fantastisk juice och försöker köpa den då och då.

För att verkligen få till den smak jag önskar har jag i receptet (vilket jag kommer delge er här nedan) haft i ca 7,7kg frukt och nästan lika mycket honung i en 15l bryggd. I samband med förflyttning av mjödet från jäskärl till glasdamejeanne på 5l då fermenteringen lugnat sig (bör vara efter ca 3-4V) kommer jag tillsätta 1 st vaniljstång i respektive glaskärl.

Tänkte dela med mig av min resa här i forumet.

Del 1 - "So it begins"

2018-01-08 påbörjade jag min bryggd. Receptet jag utgår ifrån är mitt eget, jag har läst lite om mängden frukt men fastnade för ett uttalande från Ken Schramm på http://www.schrammsmead.com/ Han sa något i stil med
Citat:
"We use alot of fruit, some people would say its obscene amouts of fruit"


Med detta uttalande i bakhuvudet ville jag göra ett sött mjöd, lite som en egen efterrätt efter en god måltid. Med inspiration i Brämhults juice började jag sätta ihop ett recept enligt nedan.

- 15L färdigt mjöd
- 7,4kg Honung (köpt av lokal biodlare utanför Göteborg)
- 7,7kg Blåbär/Svarta vinbär
- 8gram jäst (Lalvin Narbonne 71B)
- OG 1,145

All utrustning som kommer i kontakt med mjödet under bryggning rengjordes dels genom skrubbning och diskning med vanligt diskmedel. Sedan sköljdes all utrustning noga och därefter användes "Star San HB" för att få allt riktigt rent.

Som jäststartare använde jag "Go-Ferm Protect Evolution" från Cellar Science och som jästnäring använder jag "Fermaid O".
Fermaid O skiljer sig från den "vanliga" Fermaid K & DAP blandningen som många använder genom att Fermaid O är helt organisk. Det kväve som tillförs via användning av Fermaid O kommer (som jag förstår det) från inaktiva jästceller.

Följande steg gjordes under bryggdagen:

1: Värmde ca 5l vatten i en stor kastrull till ca 40C. Blandade all honung i dessa 5l vatten.
2: Hällde över honung & vattenblandningen på mitt jäskärl (30L plastbytta).
3: Fyllde upp med friskt vatten till jag nådde 15L. Nu tog jag fram min elvisp och kopplade in 2st nysaniterade vispar och vispade bokstavligen skiten ur min mustblandning. Detta för att tillföra så mycket syre som möjligt till musten för att ge jästen bra förutsättningar att dra igång sin fermentering. Jag överdriver inte om jag säger att jag vispade i ca 15 min, jag satte timer och vispade tills det ringde! Smile
4: Mätte OG och noterade ca 1,145
5: Tog ut frukt ur frysen för att tina.
6: Blandade ca 15ml (vilket borde vara ungefär 12g) Go-Ferm med 250ml varmt vatten, i princip nyss taget från min vattenkokare.
7: Satte temperaturmätare i Go-Fermvätskan och väntade tills den nådde ca 40C.
8: När vätskan med jäststart låg på 40C tillsatte jag ca 8g jäst (71B) och rörde om ordentligt för att blanda ut jästen och tillföra syre till vätskeblandningen. Satte timer på 15min. Efter 10 min tillsatte jag 1msk av min must (vatten och honungsblandningen) för att få igång jästen ordentligt.
9: Medan jästen fick vakna till liv blandade jag i alla mina 7,7kg bär i mina 15l must. Totalt hamnade volymen i jäskärlet på ca 24L.
10: Nu var jästen i full gång, man såg riktigt hur det bubblade ur blandningen på 250ml vatten, Go-Ferm och honung. Jag mätte temperatur på min mustblanding, den låg på ca 21C vilket var vad jag ville.
11: För att inte chocka jästen allt för mycket tillsatte jag 100ml av mustblandningen till min jäststart för att sakta sänka temperaturen till 21C på jäststartmixen. Jag fick hälla över ca 250ml innan jästvätskan var nere i 23C och kunde därefter hälla över jästen i jäskärlet. Denna process tog kanske 15-20minuter.
12: Blandade ca 11ml Fermaid O med lite vatten och tillsatte till jäskärlet.
13: Blanda allt i jäskärlet ordentligt under ca 10min med fokus på att få in ordentligt med syre i musten.

Efter dessa 13 steg satte jag på locket, placerade mitt vattenlås och ställde jäskärlet på en mörk plats i min lägenhet. Rummet håller ca 21-22C.

Jag kommer öppna jäskärlet 2ggr/dag under den första veckan för att avgasa och tillföra syre samt vända ner frukten så den inte torkar och riskerar att mögla.
Jag kommer även tillsätta ca 12-15ml Fermaid O dag 2 och dag 4.

2018-01-09:
På morgonen 06:30 kokte jag vatten nog för att sanitera en stor "stålsked" som jag använder för att trycka ner "frukthatten" som bildas. Jag öppnade mitt jäskärl och tryckte ner frukten och blandade om ordentligt i ca 5-10 min. Jäsningen hade börjat så smått och jag kunde röra ut en hel del koldioxid ur min must och tillföra nytt syre.

På eftermiddagen när jag kom hem från jobbet (ca 19:00) hade jäsningen startat ordentligt, halva mängden vatten som jag hade i mitt vattenlås hade tryckts ut ur låset och det bubblade friskt ur röret. Det kommer stötvis i och med att jag har ett så stort jäskärl. Jag skulle uppskatta tiden mellan "bubblingarna" till ca 15-20 sek.
Återigen öppnade jag mitt jäskärl och använde en sanerad sked för att blanda ut koldioxid, vända ner det översta laget av frukt i musten och tillföra mer syre.

2018-01-10
På morgonen gjorde jag min vanliga ritual med att rör ut gas ur musten och tillsätta nytt syre samt vända ner frukten. Jag tillsatte även ca 14ml Fermaid O som jag blandat ut i ca 50ml Vatten.

Efter denna tillsats av Fermaid O är jäsningen igång på riktigt!
Det bubblar ordentligt ur jäsröret, det kommer fortfarande stötvis med en mängd bubblor. Mellanrummet mellan bubblorna är 5-10sek och man kan riktigt höra hur det bubblar i jäskärlet.

På kvällen gjorde jag min sedvanliga rutin, öppna jäskärlet, blanda runt frukten och få ut lite koldioxid ur musten samt introducera lite syre.

2018-01-11
Samma procedur som ovan, det bubblar och sprakar konstant ur mitt jäsrör.
Imorgon blir sista dagen jag rör runt ordentligt i jäskärlet i samband med att jag trycker ner översta fruktlagret. Kommande dagar kommer jag vara mer försiktig och försöka att inte introducera så mycket syre till musten. Jag kommer även tillsätta sista delen av min Fermaid-O (ca 11ml).

2018-01-21
Vid denna tidpunkt hade jäsningen börjat lugna ner sig ordentligt. Mjödet har legat på frukten i ca 2 veckor, i samband med att jag pressade ner frukten 2018-01-20 plockade jag upp en del bär för att smaka på. Stor del av smak var borta och hade ersatts av "mjödsmak" vilket fick mig att tro att större delen av de bärsmaker jag vill överföra till mjöden redan var överförd.
Jag valde därmed att tappa upp mjöden på 3st glasdamejeanner a 5l/styck för att få bort frukten.

Jag tillsatte 2st vaniljstänger till 1 av de 3 damejeannerna och 1st vaniljstång till en av dem. Jag lät även 1 vara helt utan vanilj. Tanken är att jag antingen får 3st väldigt olika smaker som jag gillar, om, någon av dem sticker ut kan jag blanda ihop en bra mix med hjälp av de 3 olika typer som jag skapar.

Jag mätte SG och fick fram 1,010. Mjöden har alltså gått från OG 1,145 till 1,010 på 2 veckor!

Verkar fått till en bra fermentering, kanske lite väl bra med tanke på att mitt mål var att skapa ett lite sötare mjöd, hade velat nå en FG på ca 1,020.
Jag tänker mig att jag kommer tillföra mer honung i samband med nästa omflytt från glasdamejeannerna.

Nu kommer jag antagligen låta mjöden stå till sig under minst 1-2 månader, kanske tappar jag om och rengör mina glasdamejeanner om det blir mycket frukt/jästslagg på botten.

2018-01-30
Hade samlats en hel del slagg på botten av damejeannen så jag rengjorde ett av mina mindre jäskärl och tappade över för att kunna rengöra. Mätte SG igen och fick fram 1,010. Passade på att eftersöta lite.
1 av mina 5 liter, versionen med 2 st vaniljstänger sötade jag hela vägen upp till 1,040. 5 liters damejeannen med 1 vaniljstång sötade jag upp till 1,020 SG, och den sista 5-litern valde jag att inte söta alls.

Nu, tillbaka på lagringshyllan och vänta någon månad innan det ska tappas på flaska.

2018-03-19
Tappning av mjödet på flaska!
Inte mycket mer att säga om det hela, tappning gick finfint. Återanvände en del gamla flaskor som tvättats och desinfekterats. Korkade igen dem med ny kork och smakade.

Smaken var till belåtenhet! Speciellt versionen med 2st vaniljstänger. Vaniljen lixom rundar av alltihopa och får helheten att kännas mindre spretig än alternativet utan vanilj.

Nu lagring inför det riktiga provet i sommar!

2018-07-12
Öppnade en flaska av mitt mjöd, versionen med 2st bourbon vaniljstänger.
FANTASTISKT! Bästa mjödet jag smakat, visst, jag kanske är något partisk men sjukt imponerad av vad jag lyckats skapa!

Kommer göra om detta mjöd framöver, helt klart!

Versionen utan vanilj föll mig inte lika väl i smaken, den blir lite för spretig för mig. Kanske kommer det bli bättre med tiden, vi får se.

Alternativet med 1st bourbon vaniljstång var inte bra nog, krävs 2st för att få fram smaken av vanilj, lagom mycket utan att det tar överhand.

SKÅL!

Brygg-logg avslutad 2018-08-12
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Brygg-Loggar Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.