Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Påbörjad Mjödkultur

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Kalles Mjödforum
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-10-23 12:15:23    Rubrik: Påbörjad Mjödkultur Svara med citat

Hej!
För två dagar sedan satte jag en vinsats för första gången, så jag hade gjort lite research innan och då ramlade jag även in på Kalle Runristare´s hemsida så då uppstod ett sug efter att även prova med lite mjöd.
Sagt och gjort så satte jag en lite startmängd, som beskrivet för när man ska göra en spontanjäsning, det vill säga 1 del honung till 5 delar vatten, lite drygt 2dl honung till ca 8dl vatten i mitt fall (var inte så noga :] ), men eftersom jag använde vinjäst, som skulle räcka till 20-25 liter, så tog jag ca 1/20 av jästen. Jag specialtillverkade ett ganska litet kärl av en typisk "matlåda" i plast med ett jäsrör i locket, verkar stabilt och tätt! Nu till min novisfrågor:
1) Tycker jäsningen drar igång lite dåligt i jämnförelse till vinet, har jag haft i för lite jäst? I sådana fall, kan jag röra upp lite i vatten/honung och tillsätta?
2) Anledningen till att jag satte så liten mängd var för att tänkte ta av den första jäsningen till en ny i flera steg innan jag sätter en stor sats, detta för att jag tyckte mig förstå att det tog några gånger innan jäskulturen anpassat/muterat sig för att jäsa honungen och ge ett bra resultat? Har jag förstått det här fel, eller fegar jag i onödan?
3) Om jag som ovan nu nämnt ska göra flera småsatser, vad i själva jäsningen ska jag flytta över? Är det den "klara" vätskan, bottensegmentet, eller lite av "varje"?
4) När i jäsprocessen ska jag sätta nästa sats?
5) Hur länge kan man fortsätta "mata" jästkulturen med honung/vattenblandning? Tänkte att om man efter ett tag sätter en stor sats på varje liten sats så kan man ju se vilken som ger bäst resultat, samt att man då sparar alla småkulturer genom att bara hålla dom vid liv så har man ju alltid en färdig jästkultur när det vankas förberedelser för kalas! Very Happy
6)Finns det risk att bottensegmentet, som jag antar kan kallas restprodukt av omvandlingen från socker till alkohol, börjar ge dålig smak, dvs att bör man tappa över till nytt kärl när man "matar" satsen med mer honung/vatten?
7) Sen har man ju alltid möjligheten att börja mixtra med att blanda flera olika småsatser när man sätter en stor... Blir ju onekligen en del att föra logg över, men det verkar va ett kul och billigt kvällsnöje!

Kom gärna med synpunkter och idéer!!
Tack i förhand på eventuella svar!
/Mikael
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-10-30 08:33:19    Rubrik: Svara med citat

Hej igen!

Kan väl börja med att jag var rädd över att inte ha tillsatt tillräckligt med jäst i min förjäsning, så för sex dagar sedan så tömde jag i hela påsen, tyckte det var dålig fart i jäsröret. Blev lite bättre iaf och innan jag hade i jästen så luktade det lite av ett torrt, vitt vin, med viss jästdoft.

Var igår iväg och hämtade honung hos min morbror som är biodlare. Han hade ett par små hinkar med "skräphonung" som han hade tänkt mata bina med, sådan som skummat och kristalliserat sig. Ena hinken var nog från i år, medans de två andra hade ett år eller två på nacken.
Skopade över honungen i nya kärl, den nyaste burken var ljus och fin som köpehonungen brukar vara, medans de andra två hade en djupt mörk färg, nästan som bränt socker! Den luktade helt underbart!
När jag ändå stod där och slevade så tog jag och matade min förjäsning lite med bottensatsen från den mörka honungen, och den gick från att ha varit tyst i jäsröret till att faktiskt komma igång lite! Tror dock att min hemgjorda jäslåda är lite otät, så det kan va därför det bubblar på dåligt. Eller att jag matat jästen för dåligt! Men jästen lever iaf och verkar förväntansfull på att få göra sitt jobb!
Jag fick iaf ihop ca 5450gram med honung, och min tanke är att jag ska sätta detta ihop med en påse jästnäring, 2/3delar av min förjäsning (som jag sen matar vidare) och 20liter vatten.
Ska bli väldigt spännande att se om det drar igång ordentligt!
Är dock lite orolig om man orkar med att vispa upp så mycket honung i vatten, eller om man ska ta till någon maskinell utrustning...
Min vinsats bubblar på som om den vore tokig, ska tappa om den så fort den lugnat ner sig, sen blir det ett jäskärl över till mjöden!
Om man vill ha ett mousserande mjöd, så gissar jag att man måste ta en del av den levande kulturen, men hur gör man för att få allt innehåll i flaskan klart, dvs utan bottensats? Ska man bara ta så klart mjöd som möjligt och bara några gram honung? Hur gör vintillverkarna?
Hoppfull på svar!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-10-30 08:38:46    Rubrik: Svara med citat

Hej igen...

Glömde tillägga att det hinken med honung som var äldst, den diskades inte, utan den fick sig en halvliter vatten och ställdes undan, tänkte att om honungen fått stått och dra i nått år eller två så innehåller den säkert fullt med spännande organismer, så jag tänkte se om det kunde bli ett jästkultur av detta med! Det var ju säkert så man råkade få igång mjödbryggningen från början, så varför inte prova?!

Jag blev även medbjuden att vara med min morbror till våren och sätta igång bisamhällena, verkar faktiskt väldigt intressant!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
GorolainenRegistreringsdatum: 19 oktober 2014
Inlägg: 13

InläggPostat: 2014-10-31 12:32:37    Rubrik: svar på fråga 6 Svara med citat

Halloj!
Jag är ny på forumet och ställer massa frågor också.

6. Din fråga på nummer 6 har jag uppfattat som att man ska tappa om till andra hinkar/damejeanner pga att de kan ge en bismak.

Vissa gör inte detta, utan låter de bara jäsa på.
Är dock ingen mjödexpert än, är bara på min andra batch!
Men försöker läsa på så galet mycket det bara går.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-10-31 18:59:06    Rubrik: Svara med citat

Hej Gorolainen!
Trevligt med ett svar! Very Happy

Ja, jo, det är kanske så! Tycker det verkar vara lite motsägelsefullt ibland, för det verkar ju som att man ska kunna spara en jäsning i kylen och mata då och då, men där blir det ju oxå bottensats?!
Sen ligger det ju bottensats under hela jäsprocessen, avger den inte smak då? Men är bottensatsen "dött" material??

Samma sak här! Har snart läst igenom allt på alla forum på bara nån vecka, konstigt va snabbt man kan bli intresserad!

Hur blev din första mjödsats?

Min jäskultur fick sig lite mer mat igår, det sa "bubbel bubbel" med en gång!
Börjar bli dags... Twisted Evil

Imorgon eller söndag ska jag tappa om vinet, sen blir det mjödning!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-11-04 09:52:22    Rubrik: Svara med citat

Hej igen! I lördags så tappade jag om mitt vin och friställde på så vis jäskärlet för nya spännande bryggningar! Så igår var det dags! Smällde ihop honungen (ca 5400gram) med vattnet (ca 19,5l) med större delen av min förjäsning (ca 1l) och en påse jästnäring. Givetvis gjorde jag rent allting innan. Har redan nu på morgonen börjat bubbla lite... Förjäsningen fick ca litern vatten och några matskedar honung, så den puttrar vidare den också. Mätte inga värden före jag hällde i jästen, för den mätaren jag en gång köpte ihop med vinet har väldigt underliga mätskalor, så jag tänkte köra lite på känn, jag menar, man måste väl kunna gå innan man bygger rymdskepp?? ;]
Måste säga att mjödhinken såg väldigt trevlig ut i färgen när jag hade spätt ut honungen, för att inte prata om doften! Ska bli otroligt intressant att se hur det nu jäser ut!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-11-05 07:48:45    Rubrik: Svara med citat

God morgon!
Igår, ca ett dygn efter att mjödsatsen sattes, så har jag en ordentlig bubbla inom 5 sekunder, hela tiden... Mycket mera fart än va det var på vinsatsen!
Är det meningen att man ska röra om i satsen då och då? För syresättning?
Har kvar en påse jästnäring, kan det vara vettigt att röra ner den efter någon vecka så att det kommer i lite syre och lite näring samtidigt?
Hur gör man för att orka hålla på sig till man lagrat mjöden ett tag?! Måste man köpa hem en pall med öl och gå och suga på så att man orkar låta bli den?!
Jobbigt jobbigt... Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
GorolainenRegistreringsdatum: 19 oktober 2014
Inlägg: 13

InläggPostat: 2014-11-08 17:57:29    Rubrik: Ta de lite keno! Svara med citat

Halloj Pappakeno.

Som sagt, ju mer man läser ju mer tokig blir man!

Jag är ju inne på min första batch, den står och myser i garderoben i LUGN OCH RO. Där ska den få stå minst 2-3 månader till för att klarna.
Sen blir de den tredje omtappningen till flaska! Underbart!
Färgen är pissgul, men klarnat ganska bra.

Min andra batch, som ska bli blåbärsmjöd (vattnar i munnen), den har jag vinjästen Lalvin D-47 som puttrar på duktigt, även efter 9 dagar!
Blir nog en omtappning snart på den, men jästen ska fortsätta få äta.

Amerikanerna tappar om efter MAX 3 veckor, helst inte över pga bismaken som vi pratade om.

Skaka om satsen är bra (tydligen) för att röra om jästen. Men syre är det sista man ska få i pga bakterier/smuts.
Jag har skakat damejeannen ibland, men mycket tyder på att " låt de va, låt de bara vara ".

Tror vi övertänker det oftast, låt mjöden göra sitt och låt den mysa.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-11-11 15:42:13    Rubrik: Svara med citat

Hej igen Gorolainen!

Ja, det är ju nästan som ett gift! Jag sätter ett "glöggvin" häromdagen oxå, i nästan ren desperat jäsfeber! Tyvärr råkade jag bränna sockret i musten, så jag tror inte det blir drickbart... Förbaskade rökpauser säger jag bara! Använde halva min mjödförkultur, för den verkar kunna gå igång på vad som helst! Matade den lite igen, känns härligt att ha en liten mögelkompost ståendes i köket! ;]

2-3 månader är en lång tid... men jag tror du har rätt. Min är oxå pissgul och har nästan jäst ut, för nu är det långt mellan bubblorna! Skakade min sats i söndags, då höll jösröret på att komma i omloppsbana, så det fanns nog en del kolsyra i hinken.
Tänkte tappa om på 5l damejeanner (om de nu får in några på humle.se...) och låta dom mogna i lite kallare temperatur, någon månad eller två innan jag tappar på flaska. Har lust att få några mousserande, så det blir nog några sockerkorn i varje.

Köpte två flaskor mjöd när jag var i Kiel i våras, smakade på den ena för två veckor sedan, var ett 6%-igt körsbärsmjöd, var helt klart med en underbar lilaröd färg, smakade lite torrt körsbär med en mild ton av honung. Var jättegott! Hoppas ditt blåbärsmjöd blir lika bra, för du kan du va nöjd!

Ja, man ska nog låta det få gro i ro, men det kommer nog med erfarenhet antar...
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-11-20 08:26:34    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Sen i måndags har allt bubblande upphört, man får trycka på locket på jäshinken för att det ska komma nått alls, har även de två sista veckorna skakat om lite, vilket första gången gav en kaskadexplosion i jäsröret, till att nu inte reagera alls. så nu ska den bara få vila tills jag har tid att tappa om den. För jag tror inte jag vågar tappa på flaska riktigt än.
Många pratar ju om efterjäsningar här på forumet, och att man måste döda jästen med antingen uppvärming eller snabb nedkylning, men om satsen fått jäst ut helt ska det ju inte finnas något socker kvar och om den jäst ut så att alkoholhalten nått en gräns att jästen inte vill vara med mer så borde ju risken för efterjäsning vara liten? Avsaknaden av aktivitet i jäsröret borde ju således oxå bero på att något av fallen fallit ut?
Jaja, det blir nog jul oavsett, så den som lever för väl se! ;]
Läste häromdagen om framställning av champagne (tänkte ju göra ett gäng mousserande mjödflaskor) och har ju funderat på hur de gör med slaggresterna, tydligen så ställer dom flaskorna i ställ med halsen neråt, sen när all slagg är i hasen kyls halsen ner, snabbt och kraftigt, tar man ur korken häller ur slaggen, eller om den satt fast i korken, det framgick inte, men man tycker ju att det är lite underligt, för då borde ju en del av kolsyran försvinna, men det är tydligen så man gör...
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
PappakenoRegistreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2015-04-29 06:47:57    Rubrik: Svara med citat

Hej igen!

Den 27/11 tappade jag om min mjöd på fem 5 liters damejeanner (köpte på humle.se, som har inte bara ett suveränt sortiment, utan oxå bra priser!), å sedan dess har de fått stå i garaget, som är ganska kallt. En av flaskorna fick ta emot det sista i jäshinken, varpå det blev en rätt grumlig historia, måste säga att det var mycket mer bottensats i mjödet jämnfört med vinsatserna jag satt.
Men det klarnade ganska bra, även om man kunde se lite jästaktivitet, dvs man kunde nästan se att det rörde sig lite.
Tappade häromdagen, 27/4, om till en ren jäshink, tillsatte jässtopp (ja, jag vet att det är ofint...) och vispade om ordentligt för att få bort all koldioxid. Hade ju tänkt göra några flaskor mousserande, men jag struntade i det.
Smakade lite, var ganska torrt, hade mest smak av vitt vin, av lite billigare sort... och med en fin ton av honung. Färgen var oxå trevligt gyllene.
Tänkte låta burken stå några veckor nu, sen tappar jag om igen, sötar med en burk honung och tappar upp på flaskor.
Sen ska jag partaja hela sommaren! Very Happy
Har även satt 25l blandvin oxå, mest för att... Sen har jag en bunt med flaskor liggandes sen KIR-satsen jag satte först, blev riktigt bra!
Så när allt är tappat så blir det mååånga vinare liggandes...
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Kalles Mjödforum Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.