Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Kaliumsorbat (E202) som jäststopp

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
modebrant



Registreringsdatum: 01 januari 2012
Inlägg: 13
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2012-01-12 15:45:35    Rubrik: Kaliumsorbat (E202) som jäststopp Svara med citat

Hej!

Är det något som har använt endast kaliumsorbat utan kaliumsulfit som jäststopp? Har det påverkad mjöden överhuvudtaget?
Eller andra sätt att ta död på jästen förutom uppvärmning, jäsa till max alkh. Gräns för jästen eller jäststop?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2012-01-21 05:14:41    Rubrik: Värm din mjöd Svara med citat

Värm upp mjöden till 45 grader i 10 minuter så dör jästen medan honungen klarar sig.
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
modebrant



Registreringsdatum: 01 januari 2012
Inlägg: 13
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2012-01-21 13:45:40    Rubrik: Svara med citat

Men jag har hört av alla mina lokala biodlare att den inte ska värmas över 35-37 grader. Men jag vet inte.
_________________
Pågång:
fruktmelomel (aprikos, bigaro, ingerfära) 23l
mjöd på honung från apelsinblommor 5l
bärmelomel (hallon,bj.bär,jordg.,blåb.,körsb.) 20l

på flaska:
nyponmelomel 7-8l
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2012-01-22 12:14:51    Rubrik: Man ska vara varsam mot fin honung Svara med citat

Har du lokal honung är det rena hälsokosten, innehåller massor av nyttigheter som man ska vara rädd om. Det är därför smarta te-drickare häller i mjölk före honungen så att den förstörs så lite som möjligt.
37 grader låter lite på gränsen men det kanske fungerar, jästen är känsligare än honungen och dör tidigt av värmeslag.
Tror att 40-45 grader fungerar lika bra och att din biodlare är försiktig i överkant.
Hur som helst, det räcker med 10-15 minuter så har jästen dött sen är det bara att tappa upp.
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
ultramagnus



Registreringsdatum: 10 maj 2014
Inlägg: 4
Ort: göteborg

InläggPostat: 2014-06-06 12:31:53    Rubrik: Svara med citat

man har ju inte tillräckligt stor bytta. jag körde efter ditt recept kalle, 17l
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.