Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Jäspinne? Jäskvist?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Tiltz85



Registreringsdatum: 07 januari 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2012-01-07 16:51:08    Rubrik: Jäspinne? Jäskvist? Svara med citat

Hejsan

Funderade på det här med att jäsa vidare på bottensatsen från en tidigare bryggd. Vilket jag aldrig gjort men jag har gjort 2 bryggningar efter Kalle Runristares recept. Ett för många år sedan och andra bryggningen är igång nu. I båda har jag använt vinjäst som jag köpt på närmsta färgaffär.



När jag gick i grundskolan för längesen fick vi se en film på hemkunskapen där de visade lite hur man bakade förr i tiden. Kommer inte ihåg mycket av filmen, men ja tror den var svart/vit och att de använde en Jäspinne/Jäskvist eller vad de nu kallade den.
Det gick till så att när de jäste dagen som de skulle baka ut, hade de med en pinne eller kvist i degen, om träslaget var viktigt vet jag inte. Men den pinnen skulle då suga åt sig jästbakterier. Jag tror de även lämnade lite deg på pinnen men det är jag osäker på.
När de sen skulle göra en deg nästa gång lade de i denna pinne, jästpinne i den nya degen och det var alltså deras vis att föra vidare jästbakterierna.





Det här har jag plockat ur mitt svaga minne, och är inte säker på om allt stämmer. Men jag tyckte det verkar intressant och undrar om någon testat den här metoden till deg eller mjöd?

Någon som vet vad man kallar pinnen? heter den något annat är bara jäspinne?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-07 17:14:02    Rubrik: Svara med citat

Kan dessvärre inte säga att jag vet nått om en jäs pinne Sad
Men att jäsa vidare på bottensatsen fungerar prima! har nyligen börjat med det och det verkar fungera bra.
Tycker även att de smakar bättre med en återanvänd bottensats. Gör en ny sats med allt du vill ha.
Sen häller du i hela eller bara en del av den gamla bottensatsen och så väntar du ett dygn så är det igång! Smile

Du kanske inte kan ta 1dl bottensats och jäsa igång en 30 sats, men inte testat så vem vet! kan ärligt inte säga att jag vet hur mycket bottensats du behöver på en ny bryggning. Men som sagt är du osäker så häll i allt de gamla, annars kan du nog dela bottensatsen på 2 bryggningar eller så Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Tiltz85



Registreringsdatum: 07 januari 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2012-01-07 18:17:00    Rubrik: Svara med citat

Jo att man kan det de vet jag. Har du läst Kalle Runristares recept?
Där står det att efter 4-5 bryggningar på samma jäst blir den mer inarbetad och bättre. Som jag minns det. Ska de om jag hittar en direktlänk till hans recept.

Men jag är nyfiken på det här med jäspinnar eller va de heter. Hittar inget när jag har googlat.



Edit: citat och länk

"Ett säkrare sätt än att odla upp en mjödjästkultur är att köpa vinjäst. Den kanske inte jäser lika bra första gången men anpassar sig med tiden och kan blir en ypperlig mjödjästkultur efter 4-5 bryggningar. "


"Att brygga mera mjöd
Spara någon liter av senaste mjödets bottensats, blanda ut med lite vatten och ställ svalt. I mjödet finns nu en levande jästkultur som du ska hålla på sparlåga tills nästa bryggning sätts igång. Mata dina husdjur med en aning honung var fjärde månad så håller dom sig pigga och friska. Du kan utan tvekan ge bort stora delar av den till dina vänner, det är en garanti för att du kan få tillbaka en inarbetad jästkultur om något skulle gå fel."

Källa och hela receptet: http://www.runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.html
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-08 07:06:26    Rubrik: Svara med citat

Det är riskabelt med att återanvända jäst. Du kan riskera mutationer och infektioner.

Och om vill du replikera ditt resultat, så är det bäst om du använder en ny förpackning av samma sorts jäst. Och det är inte precis som torr jäst är så värst dyr. Razz

Men kör du med ett smackpack för 80 spänn så kan det Iofs svida.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-08 11:40:53    Rubrik: Svara med citat

Är det så pass risk med det? Är väll mest att smaka av bottensatsen och smakar den fortfarande bra så är den väll återanvändbar? Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Tiltz85



Registreringsdatum: 07 januari 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2012-01-09 19:18:50    Rubrik: Svara med citat

Onihige skrev:
Det är riskabelt med att återanvända jäst. Du kan riskera mutationer och infektioner.

Och om vill du replikera ditt resultat, så är det bäst om du använder en ny förpackning av samma sorts jäst. Och det är inte precis som torr jäst är så värst dyr. Razz

Men kör du med ett smackpack för 80 spänn så kan det Iofs svida.


är inte för att de skulle vara dyrt med nytt jäst jag skulle återanvända den. utan för att den tydligen skulle bli mer inarbetad och som jag förstod, bättre som i att ge bättre smak. Men jag kan ju såklart ha missförstått.

Stämmer de verkligen att de kan var farligt att använda samma jäst igen? vill gärna ha kommentar på det från fler personer. Gärna någon fakta-länk med.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-09 21:47:40    Rubrik: Svara med citat

Har inga fakta länkar men pratade med några på ett internationellt forum och de sa att det inte fanns risk för mutationer och att det inte fanns någonrisk. De brukar däremot tillsätta ett glas av den gamla jästen men även lite lite jäst på pulver form för att det finns chans att det dött så många jästceller i din tidigare jäsning.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-10 09:02:22    Rubrik: Svara med citat

Om det inte är någon risk för mutationer, så faller ju argumentet att jästen ska bli anpassad. Eller?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-10 17:02:02    Rubrik: Svara med citat

Joo är ju sant! Men säger man att det muterar sig då? ^^ Kommer att köra på återanvänd ett tag till iaffall, var en mycket finare smak efter att man använt samma jäst i 3 jäsningar! Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Morn82



Registreringsdatum: 28 augusti 2011
Inlägg: 21

InläggPostat: 2012-01-11 10:20:34    Rubrik: Svara med citat

Jag håller just nu på att jäsa 2 mjöd med "gammal" jäst.

De jäser fin fint. Ska bli kul att se hur jästen blir i ge 2, 3 osv
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Tiltz85



Registreringsdatum: 07 januari 2012
Inlägg: 5

InläggPostat: 2012-01-12 12:58:50    Rubrik: Svara med citat

Andreasit skrev:
Har inga fakta länkar men pratade med några på ett internationellt forum och de sa att det inte fanns risk för mutationer och att det inte fanns någonrisk. De brukar däremot tillsätta ett glas av den gamla jästen men även lite lite jäst på pulver form för att det finns chans att det dött så många jästceller i din tidigare jäsning.




det kan ju vara en idé. att använda den gamla men tillsätta lite av de vinjästet i pulverform som man hade från början.

Det ska jag nog prova nästa gång.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.09 sekunder att ladda.