Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Roligt recept - bränt mjöd

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-11-17 17:30:25    Rubrik: Roligt recept - bränt mjöd Svara med citat

http://www.youtube.com/watch?v=LoPbfJ3BwwM&feature=related

Har någon testat? Verkar urballt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Jillman



Registreringsdatum: 05 december 2011
Inlägg: 8

InläggPostat: 2011-12-06 01:18:45    Rubrik: Svara med citat

Kan bli intressanta smaker av det där.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
gilliam



Registreringsdatum: 20 december 2011
Inlägg: 4
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2011-12-20 12:19:39    Rubrik: Svara med citat

Jag har en kompis som gjorde ett mjöd efter vad jag antar är samma recept. Det var ett antal kryddor också som ingick i receptet, om jag kommer ihåg det hela rätt.
Jag tyckte att det smakade underbart! Tydlig smak av det karamelliserade sockret, samt en svagt bränd/rökig karaktär.

Efter att ha smakat detta mjöd, så har jag tagit för vana att börja med att hetta upp ca 300g av honungen så att viss karamellisering uppstår, för att få en svag smak av det.

Edit: Jag såg just att personen ifråga är medlem här på forumet, nämligen anatolle. Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Leffe



Registreringsdatum: 18 december 2011
Inlägg: 3

InläggPostat: 2011-12-20 15:37:47    Rubrik: Svara med citat

Har köpt in 3kg honung och funderar på att testa, har någon provat detta recept? Skola en använda några extra kryddor eller örter?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2011-12-20 20:01:05    Rubrik: Svara med citat

Det kommer ge en helt annan smak endå så några övriga kryddor är en smaksak Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-20 21:06:43    Rubrik: Svara med citat

Lite bilder från ett Amerikanskt forum:




Nästa stora sats, så ska jag nog göra två. En bränd och en vanlig, gör dem samtidigt och med samma jäst och jämföra dem när det är klart.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
anatolle



Registreringsdatum: 19 juni 2006
Inlägg: 19
Ort: Lite norr om Stockholm

InläggPostat: 2012-01-02 13:51:19    Rubrik: Svara med citat

Hejsan Gilliam!

Jag har gjort en liknande mjöd från en annan källa:

Le Menagier de Paris" 1393 (en något amatörmässig översättning)

För att göra sex "sextiers" mjöd, tag sex "pintes" av god söt honung och värm i en gryta över elden. Och låt den koka och rör så länge den skummar, och du ser att den bubblar som små kulor som spricker, och när dom spricker ryker det lite med en ganska svart rök. Rör ner sju "sextiers" vatten och låt det koka under omrörning tills det är sex "sextiers" igen. Häll det i ett kärl och låt det svalna tills det är ljummet, och häll det genom en silduk, och häll det i en liten tunna och häll i en kopp öljäst ( för detta ger en pikant smak; och om du använder brödjäst, blir smaken lika bra men färgen blir blekare) och täck ordentligt och varmt.

Om ni vill göra det bra, lägg i ett "ounce" ingefära; långpeppar, paradisfrön och kryddnejlika i lika delar, men lite mindre av kryddnejlikan, i en tygpåse och lägg i den. När två eller tre dagar har gått, och drycken har tagit tillräcklig smak av kryddorna, tag ur tygpåsen, kläm ur den och lägg den i en ny tunna du gör. Och så kommer den att fungera bra tre eller fyra gånger.


Min tolkning
Råvaror

1,5 kg honung
Vildjäst

5g långpeppar (grovkrossad)
5g paradisfrön
5 st Kryddnejlikor
i tygpåse, i musten 4 dagar

1 bit färsk ingefära
i tygpåse, i musten 2 dagar
Metod

honungen kokas utan vatten tills den klarar knäckprovet, luktar bränd mashmallows
4 liter vatten tillsätts och kokas tills det är fyra liter kvar, under det att musten skummas.
Låt svalna till 30 grader och tillsätt vildjäst från slånbär (se annat recept)

Två tygpåsar med kryddor (se ovan) får ligga med i musten 2 resp. 4 dagar


Om man får säga det själv blev det riktigt bra.

lite mer info finns på
http://bryggargillet.wikidot.com/recept:le-managier-de-paris-very-good-bochet-tl
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-06 20:00:22    Rubrik: Svara med citat

Har gjort detta nu. Kokade i en timma, sen i med bitar av äpple i cirka halvtimme, sen i med vatten för att späda ut.
Tog bort och klämde ur honungen ut äppelbitarna och tillsätte nya bitar i jäsbägaren.
Jäser som tusan och de luktar mycket gott!
Efter att pratat med några engelskmän så fick jag veta att det heter Brochet när man bränner honung till mjöd Smile


Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-07 10:47:00    Rubrik: Svara med citat

Åååh, med äpplen! Tycker du ska ha kanel i också, när du för över till en ny jäsbehållare. Givetvis inte pulver, utan hel. Men även utan kanel så kommer det där bli väldigt gott.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-22 21:43:23    Rubrik: Svara med citat

Ska ta och testa med kanel i en flaska! Funderar även om jag skall köra i en vanilj stång i en annan för att se vad de blir av det ^^
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Pappakeno



Registreringsdatum: 23 oktober 2014
Inlägg: 10
Ort: Säffle

InläggPostat: 2014-11-25 10:33:54    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Nu undrar jag, hur blev resultatet?!
Blir det smak av knäck/kola, som om man bränner socker ungefär, och överförs smaken till mjöden?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.