Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


9 liters sats i 30 liters jäskärl

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Samael



Registreringsdatum: 02 januari 2012
Inlägg: 2

InläggPostat: 2012-01-02 12:20:36    Rubrik: 9 liters sats i 30 liters jäskärl Svara med citat

Hejsan.
Har satt min första mjödsats förra tisdagen (27/12).
Jag använde ett recept i en vikingakokbok, men valde att bara göra hälften eftersom jag inte visste om jag gillade resultatet. Smile
Det slutade med att jag nu har en 9 liters mjödsats i en 30 liters jäshink, och jag tror att jag till en början fick det att börja jäsa, men eftersom hinken är så stor så ploppar det inte så mycket i jäsröret, jag har faktiskt inte hört en enda plopp där, men det luktar jäsning i rummet där hinken står så något måste ha kommit ut.

Jag tyckte att det verkade avta i lördags (31/12) och hade därför i lite mer jästnäring i hinken och rörde om. Och efter det så verkar jäsningen helt ha avstannat.

Min fråga är nu: kan jag göra resten av satsen nu dvs 9 liter till och ha i samma tunna och tillsätta mer jäst för att kanske få en bättre reaktion?
Måste jag isåfall filtrera bort den befintliga jästen som finns i hinken?

Jag använder Sweet Mead mjödjäst (Vintner's Choice 4184 Activator) från Wyeast som jäst, och jästnäring från samma bolag.

//Samael
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-02 17:25:47    Rubrik: Svara med citat

Jäsröret är inte en bra indikation på ifall det jäser eller inte. Kolla istället om det är kolsyra, skumbildning och mät med hydrometer.

Och mjöd kan jäsa väldigt långsamt, men testa ha i lite mer honung och se ifall det börjar jäsa lite till. Ha dock inte i mer vatten. Mer jäst behöver du inte, det är redan i - även om den är inaktiv just nu så kan den börja jäsa om du tillsätter mer honung.

Men har det jäst klart, och du är nöjd med sötman så är det bara låta att stå i en stor syretät behållare så det klarnar och mognar.

Kan man få receptet?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Samael



Registreringsdatum: 02 januari 2012
Inlägg: 2

InläggPostat: 2012-01-02 17:38:52    Rubrik: Svara med citat

Receptet är detta som jag då har halverat:
12 l källvatten
6 l honung
1 dl torkade nypon
1/2 dl kryddnejlikor

jäsningssats bestående av:
5 dl vatten
2 msk socker
1/2 tsk jästnäring
1/4 tsk citronsyra
vinjäst till 18l.

Det jag hade tänkt göra är alltså att "börja om".
Sila den befintliga musten och göra en ny 9 liters sats, så att jag får precis som det står ovan, och sedan tillsätta ny jäst och köra igång igen. Men det kanske är obra att blanda ihop dem?

Men jag tänkte att eftersom det gått så kort tid (mindre än en vecka) så kanske det kan fungera?

//Samael
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-03 10:40:49    Rubrik: Svara med citat

Liter honung? Man mäter honung i vikt. o_O

Efter en vecka är jästan fortfarande aktiv, och det där receptet kommer att bli starkt, ca 13-15%. Det lär ta ca 2-5 veckor (efter egen erfarenhet, men kan ta längre, så klart) att nå upp till den styrkan, men efter 3-4 dagar brukar det börja jäsa långsammare. Men jästen kan vara aktiv i månader.

Kolla ifall det fortfarande jäser.

Men det är i sig inte dåligt att blanda två mjöd, men det är ganska onödigt. Du tjänar ingenting på det, lika bra att göra en till ny sats utan att blanda dem. Enda fördelen är att om man blandar så kan man kontrollera styrkan, och få en mer konstant produkt. Men det är inget hembryggare har användning av.

Jag rekommenderar att du skaffar en hävert och häller över mjödet till en 10 liters dunk och låter den stå i ett par månader. Smaka av innan och se ifall du gillar sötman, så klart.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.04 sekunder att ladda.