Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Jästids fråga

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-04 00:30:44    Rubrik: Jästids fråga Svara med citat

Hej! Ny här och ville bara säga att det är grymt kul att hitta detta forum. Många obesvarade frågor har blivit besvarade! Så tack till er alla!

Men nu till problemet eller rättare sagt frågan. Jag satte igång en mjödsats med ingredienserna:

1400 gram honung
9 liter vatten
stark vins jäst för 10 liter

Då jag glömde mäta med hydrometer så fick jag utgå efter denna formel jag hittade på forumet:

(Antal liter bryggd) * (önskad %) *20,25*1,25=(Mängd honung i gram)

Fick då fram att den skulle ligga på ungeför 5%. Det som gör mig förvirrad är att efter att den stått och puttrat aktivt med ett blopp var 5 sekund i 5 dagar så började det sluta, den gick ner till 1 blopp varje minut och intervallerna ökade. Så då mätte jag med hydrometern och den visade att det låg på 0,995.

Har jäsningen gått grymt fort eller är nått skumt? Jag hävde i lite extra honung+socker och den puttrade igång i 2 dagar till, men nu så har den börjat sakta ner igen.

Skall jag låta den stå för att klarna till eller skall jag tappa om den och tillsätta jäststop? Behöver lite profesionell hjälp!

MVH Andreas
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-04 10:31:43    Rubrik: Svara med citat

Tjo.

Om du inte började mäta innan, så kan du Iaf uppskatta värdet med hjälp av den här: http://brew.stderr.net/mead_og_calc.html - Den gav mig 1.041.

Så vi tar 1041 - 995 = 46. Sen så delar vi det numret med 7.4 och får 6,21%. Inte illa pinkat. Har än så länge inte så stor erfarenhet av mjöd, men jästen är tålig som FAN. Brukar gå undan första veckan eller så, sen ligger det stilla och kan väckas upp igen och igen.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2011-12-05 12:22:44    Rubrik: Svara med citat

Vad jag läst så gäller det att ha tålamod med jäsningen. Min satts har snart stått i en månad och när jag mätte nyligen låg det endast på 1,3% mot mina beräknade 5%.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-05 19:44:30    Rubrik: Svara med citat

Omlott skrev:
Vad jag läst så gäller det att ha tålamod med jäsningen. Min satts har snart stått i en månad och när jag mätte nyligen låg det endast på 1,3% mot mina beräknade 5%.


Har du någon jästnäring? Känns väldigt långsamt... eller har du kanske läst av fel?

Honung kan vara väldigt svårjäst utan lite hjälp på traven.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-06 12:14:06    Rubrik: Svara med citat

Min honung jäser som galet ^^ Alla tre flaskorna puttrar för fula muggar! Tappade om 9 liter satsen jag frågade om och mätte igen.
Den var på 0.995 än och smakade av och det smakade lite som vitt vin med en liten smak av honung, rätt torr smak. Så jag tog det som färdigt och hällde i jäststop, skall efter söta strax! Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2011-12-07 11:51:02    Rubrik: Svara med citat

Onihige skrev:

Har du någon jästnäring? Känns väldigt långsamt... eller har du kanske läst av fel?

Honung kan vara väldigt svårjäst utan lite hjälp på traven.


Funderat på att hälla i det men om det fungerar utan så... Smile

Har för mig att jag läst att det ska bli bättre ju längre det får jäsa Rolling Eyes
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-07 13:08:37    Rubrik: Svara med citat

Jo ska vara bra med en längre jäsning, men gränser finns ju. Frågan är bara vart de går. Razz

Jag kör med öl/vinjästnäring och det börjar bildas tryck efter en halvtimme. Efter en timme så pluppar det. Innan jag började med jästnäring så tog det en dag eller två innan det började jäsa. Och då hade jag mindre honung per vatten, så det borde vara mycket mer svårjäst nu.

Det här är det jag använder: http://shop.humle.se/se/art/wyeast-nutrient-blend-oljastnaring-42-g.php
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.18 sekunder att ladda.