Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Björksavs Mjöd recept

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Sheriffen



Registreringsdatum: 09 maj 2010
Inlägg: 2

InläggPostat: 2010-05-17 15:45:31    Rubrik: Björksavs Mjöd recept Svara med citat

Björksavs Mjöd


Råvaror

23 l björksav
7 burkar honung 700g
Champagne jäst
10 g jästnärsalt
20-40 g citronsyra

Tillsatser
Jäststopp
Klarningsmedel

Utrustning

Plasttunna 30 l *2
Plasthink 2-5 l (för jästkulturen)
Jäsrör med Gummipackning *2
Alkoholmätare (oechlevikt)
Hävert
Korkapparat

Kemikalier
Maskindiskmedel

Förkultur

2,3 l björksav
1,8 dl honung
Champagne jäst
5 g jästnärsalt

Förberedelser: Gör en förkultur och vänta tills den jäser ordentligt. Blanda ingredienserna ordentligt tillsammans med förkulturen i jäshinken, och sätt på locket, korken och jäsröret.

Jäsning: Jäsningen bör starta efter någon dag. Skaka ur eventuell kolsyra för att hjälpa jäsningen. Jäsningen tar cirka 3-8 veckor.

Efterarbete: När det har det slutat att bubbla i tunnan. Skaka jäskärlet så att all kolsyra försvinner. Låt det sedan stå i några dagar tills jästresterna lagt sig på botten. Tag nu din hävert och tappa försiktigt över mjödet utan bottensatsen, i en (eller flera) ny rengjord behållare. Spara jästkultren för framtida bruk. Tillsätt jäststopp, skaka om lite och Låt det verka några dygn. Låt mjödet självklarna, använd eventuellt klarningsmedel om mjödet ej blir klart (ej grumligt). Eftersöta vid behov och fyll på flaskor. Lagra i cirka ett år.


Jag har köpt sju burkar honung och fått tag på 25 liter björksav, och jag har tänkt att påbörja bryggnig snart. Jag skulle därför vara tacksam om jag kunde få svar på lite frågor angående bryggnig innan jag börjar.

Behöver man en hink med jäsrör till jästkulturen som blir kvar i botten efter första omtapningen av mjödet, eller räcker det med en vanlig hink med lock?
Hur stor hink behöver jag till jästkulturen?
Vilken jäst rekommenderas?
Hur ser receptet ut är det någonting som kan förbättras.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Brosa



Registreringsdatum: 21 mars 2007
Inlägg: 96
Ort: Bredbyn

InläggPostat: 2011-07-17 14:06:54    Rubrik: Svara med citat

Jag har gjort björksavsmjöd ett par gånger under årens lopp och jag kör basic.
20 liter sav, 5,5kg honung, starkvinsjäst och jästnärsalt.
Jag har ingen förkultur utan jäser direkt s a s. Inget jässtopp utan låter det jäsa ut till nära noll så det blir torrt.
Ställer det att vila ett par dagar sen första tappningen. Låt det stå ett veckor till och tappa om.
Jag smakade av mjödet som jag haft i jordkällare sen juli i fjol...en viss bottensats hade lagt sej igen så den tappades om igen och smakades....fruktigt, med en syra. Kalasgott - kallt från källaren.
Vad jag f ö märkt är att mjödet kan smaka ganska olikt beroende från vilken björk man tagit saven.
Min son gjorde ett savmjöd med samma mängd sav men med 7kg honung som fick jäsa ut och det blev...spritigt och smakrikt.
_________________
En nation utan historia har heller ingen framtid.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Oluf Gurimson



Registreringsdatum: 23 januari 2007
Inlägg: 24
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-09-12 18:41:43    Rubrik: Svara med citat

Gjorde Björksavsmjöd i våras..smakar träsprit o jag vet inte vad....Äckligt. Har hört att Björksavsvin kan smaka skit, men blir bra efter lagring. Vad tror ni?
_________________
Ungdom är ett fel, som går över med åren.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
fiddur



Registreringsdatum: 13 augusti 2007
Inlägg: 41
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-11-15 19:29:32    Rubrik: Svara med citat

Oluf Gurimson skrev:
Gjorde Björksavsmjöd i våras..smakar träsprit o jag vet inte vad....Äckligt. Har hört att Björksavsvin kan smaka skit, men blir bra efter lagring. Vad tror ni?

---
Ungdom är ett fel, som går över med åren.


Jag skulle säga att din signatur säger allt, även om mjöd Smile

Nu vet jag inte vad "Äckligt" innebär, men det är många smaker som försvinner och många andra som transformeras med lagring. Andra, kan bli värre ;D
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.