Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Stoppa efterjäsning utan jäststopp

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2011-06-15 23:37:57    Rubrik: Stoppa efterjäsning utan jäststopp Svara med citat

Aldrig varit förtjust i vare sig ordet jäststopp eller tanken på att
tillföra något som stoppar jäsningen, det känns helt enkelt fel.

Alternativet är både enkelt och naturligt.
Värm upp mjödet (när det smakar som bäst) till 40-45 grader under
10 minuter. Jästen dör men den fina honungen klarar sig.
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
sander



Registreringsdatum: 01 juli 2011
Inlägg: 3

InläggPostat: 2011-07-14 10:53:32    Rubrik: Svara med citat

Att jag inte tänkte på den här enkla lösningen! men exakt hur? först buteljera sedan värma upp? eller ha i mjödet direkt i kastrull och sedan buteljera? oxiderar inte mjödet då?

Svar uppskattas för jag har ingen aning och snart är det dags att stoppa jästen för mig
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2011-07-14 16:01:35    Rubrik: Stor bunke på vedspisen Svara med citat

Jag hällde försiktigt över min mjöd i en stor bunke/kastrull och värmde på vedspisen.
Jag rörde om ofta så att temperaturen ökade jämnt i hela brygden.
När rätt temperatur och tid var klar tappade jag mjödet på flaskor.

Den mjöd jag inte drack upp under de första 3 månadern klarnade och lämnade lite "grums" i botten vilket är fullt naturligt, bara att låta bli att hälla upp den sista slatten i flaskan vid servering.
Idag, 3 år senare, är den fortfarande både fyllig, fruktig och mycket god med lagom sötma för min smak, precis som när den tappades upp på flaska.
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Brosa



Registreringsdatum: 21 mars 2007
Inlägg: 96
Ort: Bredbyn

InläggPostat: 2011-07-17 14:10:01    Rubrik: Svara med citat

Vad bra metod om man skulle vilja göra ett lite sött "pratmjöd" isf ett torrt "matmjöd".
Tack för tipset!

Smile
_________________
En nation utan historia har heller ingen framtid.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Oluf Gurimson



Registreringsdatum: 23 januari 2007
Inlägg: 24
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2011-09-12 19:08:50    Rubrik: Svara med citat

Alla nyttiga ämnen i Honung förstörs vid temperatur över 37 grader.......
_________________
Ungdom är ett fel, som går över med åren.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
tobiasra



Registreringsdatum: 11 mars 2010
Inlägg: 14
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2011-10-04 22:12:22    Rubrik: Re: Stoppa efterjäsning utan jäststopp Svara med citat

kallerunristare skrev:

Värm upp mjödet (när det smakar som bäst) till 40-45 grader under
10 minuter. Jästen dör men den fina honungen klarar sig.


Det är en bra idé

För mitt söta mjöd, som du faktiskt smakat för sisådär 5-6 år sedan, körde jag dock med en annan taktik:
Jäs brygden så stark att jästen inte pallar med längre Rolling Eyes

Däremot har jag vissa indikationer på att jästen faktiskt kan "vakna" och fortsätta jäsa en brygd som tidigare var för stark för den. Så det är inte direkt vattentätt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
andie



Registreringsdatum: 21 oktober 2009
Inlägg: 16
Ort: Näsum

InläggPostat: 2011-10-08 21:20:09    Rubrik: Svara med citat

De gånger jag inte använt jäststop har jag helt enkelt satt ut hela dunken på trappen en frostnatt. Efter en natt med sådär minus fem grader omkring sig så föll jästen till botten som sten och jag kunde sen tappa upp mjödet i flaskor med en hävert.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2011-11-14 00:14:34    Rubrik: Svara med citat

andie skrev:
De gånger jag inte använt jäststop har jag helt enkelt satt ut hela dunken på trappen en frostnatt. Efter en natt med sådär minus fem grader omkring sig så föll jästen till botten som sten och jag kunde sen tappa upp mjödet i flaskor med en hävert.

Minus fem lät mycket häftigt, någon som vet hur det kan påverka det nyttiga i mjödet?
Ogillar också att man ska behöva hä i något onödigt bara för att göra det lätt för sig.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
brodertuck



Registreringsdatum: 20 februari 2012
Inlägg: 13
Ort: Norrköping

InläggPostat: 2012-12-11 09:35:52    Rubrik: Svara med citat

Jag har haftt bra framgång med att först låta jästen jäsa tills dess att jäsningen nästan avstannat sen kyler jag ner allt till kylskops temperatur( eller lägre på vintern ) när jästen sjunkigt till botten så använder jag hävert för att transportera över allt förutom bottensatsen i en reservtunna sen låterjag det sedimentera. och därefter buteljerar jag allt.

sedementet från andra sedimenteringen häller jag ut eller drickerupp. jäst kakan kan användas för fortsatta bryggningar
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Hazze
Gäst





InläggPostat: 2016-06-05 08:07:42    Rubrik: Knep för jässtopp Svara med citat

Då mjödet/vinet fått jäsa klart i 3-4 veckor häller jag ett halvt paket russin i 25 liters dunken och låter det stå och dra. Russinen suger i sig jästrester. Vid buteljering så tillsätter jag farinsocker och 7-8 russin i flaskan och låter det stå i kylen med korken inte helt fastskruvad. Efter ett dygn då russinen flyter på ytan så drar jag åt korken.
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.