Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Mjöd tillsatt i för hög temperatur...?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Kalekulan



Registreringsdatum: 04 juli 2011
Inlägg: 2

InläggPostat: 2011-07-05 19:27:44    Rubrik: Mjöd tillsatt i för hög temperatur...? Svara med citat

Hej.

Jag började precis med mitt första mjöd där jag löste upp honung i tätt in på kokande vatten. I och med att jag hade små kastruller så valde jag att ta nästan kokande vatten och vanligt kallvatten för att få en bra temperatur och för att slippa värma 17L vatten på en 3L-kastrull. Vad jag dock inte tänkte på var att jag slängde i jästen (Wyeast Sweet Mead Activator) i runt 33-37 grader varm honungsblanding, beroende på nivå i jästhinken. Jag är rädd att jag kanske dödat jästen? Vad tror ni?

Jag slängde även i starkvinsjästnäringssalt och Wyeast jästnäring som ingick med jästen. Kan detta påverka något negativt?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2011-07-14 16:13:52    Rubrik: Aj, det var nog inte så bra.... Svara med citat

Du har nog tagit död på både jästen och en hel del av det nyttiga och goda i honungen.
Just att värma mjöden till cirka 40 grader använder jag för att stoppa jäsningen när min mjöd känns klar att tappas på flaska.
Att värma till över 60 grader förstör honungen.
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Kalekulan



Registreringsdatum: 04 juli 2011
Inlägg: 2

InläggPostat: 2011-07-26 13:59:30    Rubrik: Re: Aj, det var nog inte så bra.... Svara med citat

kallerunristare skrev:
Du har nog tagit död på både jästen och en hel del av det nyttiga och goda i honungen.
Just att värma mjöden till cirka 40 grader använder jag för att stoppa jäsningen när min mjöd känns klar att tappas på flaska.
Att värma till över 60 grader förstör honungen.


Okej... Hur som helst så köpte jag ny jäst som jag slängde i. Sweet mead jäst.

Tror du att smaken är helt förstörd? Jag smakade lite på det igår. Det hade ett Oeschlevärde på 10, smakade lite surt och hade en eftersmak som är väldigt lik ölens eftersmak.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.