Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Mjöd med lakritsrot [testbryggning]

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Recept
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Happydust



Registreringsdatum: 22 november 2009
Inlägg: 39
Ort: Gävle

InläggPostat: 2010-02-20 12:52:50    Rubrik: Mjöd med lakritsrot [testbryggning] Svara med citat

Glömde helt bort att börja min logg när jag satte igång denna bryggning.

Hur som helst.

10Liter totalt
2100g honung
2 pinnar lakritsrot. ca 10cm långa med ca 1cm diameter
Jästkultur från min förra bryggning.

Inga konstigheter med starten av bryggningen.
Tog fram jästkulturen som jag haft i en flaska i kylen (verkar varit en ganska aggresiv typ av jäst då den jäst på ganska bra trotts att den stått i kylen).
Lät jästen bli rumstemperatur och matade den sen med ungefär en tesked honung.
Fyllde tunnan med honungen och vatten (mixade med svalt vatten och lite kokat vatten för att hålla temperaturen på ca 20).
Hällde i jästkulturen.
Lakritsroten tvättade jag under rinnande vatten och bröt ena pinnen i 2 delar och slängde i, den andra lät jag vara hel.

Start Oechsle värdet var 65

Såja.
Detta var för 2 veckor sedan.
Det tog ca 2 dagar innan det började bubbla i vattenlåset.
Efter ca 5 dagar så började det bildas öar av skum på ytan som sedan täckte nästan hela ytan.
Skummet är nu borta.

Vissa av lakritspinnarna har sjunkt till botten och vissa flyter på ytan.
De börjar till viss del bli täckta av vad jag antar är jäst / död jäst.

20:e Februari (2 veckor efter starten)
Gjorde en första mätning och den har bara jäst 15 på oechsle mätaren.
Funderar på ngn form av jästnäring i form av frukt el dyl.

Senare samma dag.
Efter ett tips om att apelsinskal skulle kunna fungera som jästnäring så gjorde jag så här.

Rengjorde en apelsin (var en blodapelsin för den petige).
Rev skalet på de minsta hålen på ett rivjärn, muskotnöt hålen =)
Sedan lade jag allt i en liten kopp, fyllde på med lite pressad apelsin och pressade mojset mot kanten av koppen för att pressa ut allt det goda.
Sen hälde jag i alltihop i brygden.

Redan efter ca 20min så är det mycket mer aktivitet i jäsröret än det var innan.
Så det kanske gjorde susen.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Happydust



Registreringsdatum: 22 november 2009
Inlägg: 39
Ort: Gävle

InläggPostat: 2010-06-03 09:16:21    Rubrik: Svara med citat

Hade helt glömt bort den här tråden.

Jäste ner den till 10 oeschel.

Den fick stå lääänge i tunnan och vila, och sen gjorde jag en provsmakning.
den var sur, dock så kan jag inte avgöra om den är sur på ett dåligt sätt eller om det är en annan surhet som beror på apelsinskalen och lakritsrooten.

Jag klassar den här som ett misslyckande tills vidare.
Har ställt undan några flaskor som skall få stå tills jag vågar provmaka igen.

Just ja, jag eftersötade upp den till ca 20oeschle igen innan jag hävde över till flaska.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Happydust



Registreringsdatum: 22 november 2009
Inlägg: 39
Ort: Gävle

InläggPostat: 2011-02-20 15:52:14    Rubrik: Svara med citat

Några månader senare.

Öppnade en flaska för ett tag sedan.

Doften från mjödet var mycket inbjudande.. söt med lite lakrits.
Smaken är dock sur, mindre sur än förut... mer syrlig än sur.

har några flaskor kvar som får stå i några månader till.

Nästa gång jag provar mjöd med lakrits blir det att följa tipset på att koka te på lakritsroten och ha som vatten till honungen istället för att slänga in lakritsrötterna direkt i brygden.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Recept Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.