Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Ragnars första mjödsats

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-11-16 16:32:21    Rubrik: Ragnars första mjödsats Svara med citat

Tänkte nu i dagarna sätta min första mjödsats, på lokalproducerad honung, starkvinsjäst, och antingen kranvatten (bor i Motala, vattnet tas direkt upp ur Vättern och vad jag förstått så är det så pass rent från sjön, så det behöver inte renas för att vara tjänligt som dricksvatten, kloreras ej heller) - eller källvatten - om jag får tag på det.

Funderar på att åka och räva vatten ifrån Medevi Brunn (några mil norrut härifrån), om man kommer åt. Dock ska det vara väldigt mycket kolsyra i det vattnet, plus att det smakar blod, antar att det är pga mycket järn i det?

Gör en sats på 4,5kg honung och 17liter vatten i nyinköpt plastkärl. Men har kollat på det här med att sätta en förkultur på lite honung och en halvliter vatten - hur mycket av jästen ska jag hälla i den? Har en påse torrjäst.

a) Allting i förkulturen? Och sedan ner med den i honung + vatten?

eller

b) lite i förkulturen, och sedan efter någon dags lagring. hälla i förkulturen tillsammans med resterande jäst i honung + vatten?
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.


Senast ändrad av ragnar den 2009-11-17 22:11:52, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
NN



Registreringsdatum: 08 maj 2007
Inlägg: 19

InläggPostat: 2009-11-17 09:50:29    Rubrik: Svara med citat

a)
_________________
Er du halt kan du rida, handlaus gjæta, er du dauv kan du duga i strid. Blind er betre enn brend å vera, daud mun ein lite duga.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-11-17 22:18:32    Rubrik: Svara med citat

Kan ju passa på att presentera mig själv också.

Ragnar Wadström heter jag, är 24år och bor i ett litet hus några hundra meter ifrån Göta Kanal i Motala, har jobbat mestadels inom resturang/snabbmatsbranschen och livsmedelsproduktion, samt förra sommaren även på Systembolaget. Är nu dessvärre arbetslös och behöver därför lite fler hobbys förutom bilar och airsoft. Så ska nu satsa på lite dryckesbryggning, tänkte jag Wink
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-11-17 22:31:12    Rubrik: Svara med citat

Har nu iallafall satt försatsen, i en 1,5liters Pepsiflaska. ca 0,8liter vatten, 1/5 burk motalaproducerad honung, och en påse torrjäst.

Kladdade ner honungen i det ljumna vattnet i flaskan och skakade allt vad jag kunde så det verkade någorlunda upplöst/blandat. Hällde sedan i jästen, skakade lite och klämde ihop flaskan och sen på med korken. Och ställde den sedan över ett element. Nu en halvtimma senare börjar det hända lite iallafall, flaskan börjar pressa ut sig själv iallafall Smile

Ska imorrn rengöra jäshinken och det andra ordentligt och sedan börja med musten.

Köpte förresten Falcon Crest's nybörjarsats med vitvinsjäst+gelatin+jäststopp+klarningsmedel, det bör väl vara ok till mjöd?
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-11-19 23:38:58    Rubrik: Svara med citat

Har nu ikväll, kl 23 den 19:e nov satt min första sats mjöd.

Det blev lite mer honung än jag tänkte mig först, 6,3kg och hela satsen är på 23liter, körde på kranvatten men här i stan har vi som sagt oklorerat sjövatten direkt i kranen, det smakar riktigt bra, mycket bättre än i andra städer.

Oechselevärdet var ca 85 när jag hällde i den förjästkulturen som fått stå och jäsa till sig i drygt två dagar.

Har inhandlat en 200w frysvakt från Clasohlson som ska få stå i närheten för säkerhets skull, då det är ett gammalt hus jag bor i med kamin och elelement som drar snormycket ström, rumstempen brukar ligga runt 14-18 grader i huset när det är kallt ute (och jag är en viking som föredrar när det inte är tokvarmt inne Wink)

Ska bli riktigt spännande att se när det tar sig! Smile
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
Asgard



Registreringsdatum: 23 november 2008
Inlägg: 39
Ort: Jönköping

InläggPostat: 2009-11-20 07:46:46    Rubrik: Svara med citat

Hade också i 6,3kg honung i min sats på 17 liter vatten som jag har tänkt att börja tappa om nästa helg. Det har blivit en ganska eldig alkoholsmak som har kommit fram mer nu när mjödet har blivit torrare, men som jag förväntar mig försvinner efter några månaders lagring.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post MSN Messenger
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-11-28 12:10:34    Rubrik: Svara med citat

Nu, den 28e okt, har det stått och puttrat i nio dagar, det började bubbla i jäsröret redan efter några timmar, bubblandet har legat på en ganska konstant nivå, ca 1 per minut. Dock blir det ganska "långa" bubblande, det kommer en massa i kanske 3sekundet så det inte låter "kluck-kluck", utan snarare "brrrrrrrrrrrrrrrrrt", vad beror det på?
Har jag fel mängd vatten i jäsröret eller? Det var under "max" nivån på båda sidorna av jäsröret när jag hällde i det.

Mätte sockerhalten till 65 idag, det var 85 när jag "började" för 9 dagar sen. Men när jag först mätte så var det fingervarmt, nu har tempen legat på mellan 16 och 20 grader där det stått. Och jag hällde ut lite must på fingrarna, det är kallare nu än när jag mätte. Antar att det värdet på 85 OG jag då fick inte riktigt stämmer?

Tempskillnaden då mot nu är ju inte enorm, men iallafall en 5-10 grader C, går det att räkna/gissa ett ungefärligt värde på vad satsen låg på vid starten? Det borde väl vara lite lägre än 85, right?
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
Socialfobin



Registreringsdatum: 26 november 2009
Inlägg: 9
Ort: Västerås

InläggPostat: 2009-11-28 14:00:45    Rubrik: Svara med citat

Det spelar ingen roll hur mycket vatten du har i jäsröret bara det inte kan komma in något utifrån.
man ska också vara beredd på att vattnet i järöret kan dunsta så om man ska lämna jäsningen utan tillsyn för en tid är det bra att ha mer vatten i.

Det borde finnas någon formel som avnger vad temperaturen har för effkt på Oechslemätaren?
_________________
Som Runristaren säger:
Tänk på att Mjöd är lömsk av sin natur
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
aquavitae



Registreringsdatum: 30 mars 2009
Inlägg: 79

InläggPostat: 2009-11-29 19:46:57    Rubrik: Svara med citat

Egentligen är det ju bara att vänta på att mjödet håller rumstemperatur och mäta då.. Tålamod är ledordet för bryggning Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-12-11 00:08:46    Rubrik: Svara med citat

Mätte OE till 45 i måndags, till min förfäran verkade jäsningen i princip upphöra dagen efter, kluckandet var nere på varannan minut, så jag var rädd att jag råkade kontaminera jäsningen när jag öppnade och tappade ur lite..
Så slängde i 1/2 påse jästnärsalt som jag köpte i förra veckan (hade inte i något vid starten) - och nu blev det fart på den igen, 10 kluck i minuten räknade jag nyss till, nu kan man sova gott! Smile

Planerar dessutom att göra en 15liters sats nu, delat i 3 femlitersdunkar med olika kryddning!
En med äpple och kanel, en med kanel, nejlika och ingefära, och en med lingon. Kör på lite mindre honung än i första satsen den här gången.

Hur mycket äpple resp. lingon är lämpligt att ha i femliters-satser?
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-12-21 00:17:38    Rubrik: Svara med citat

Mätte nu precis och OE-halten är 0, det smakar ganska torrt och smakar nästan grogg, så antar att alkoholhalten är ganska hög.

Ska nu ta och tappa om det men funderar på om jag ska hälla i jäststoppet och eftersöta och sedan ställa det på sluten lagring till i vår, eller om jag ska ha i mer honung och låta det jäsa lite till..
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2009-12-21 09:32:55    Rubrik: Svara med citat

Du borde ha en alkoholhalt på strax under 12%, vilket borde vara tillräckligt hög.

Jag har funderat rätt mycket på vad den bästa efterbehandlingen är i allmänhet för mjöd under olika omständigheter. Och om man torrjäser ett mjöd och planerar att eftersöta som du gör, så tror jag att det bästa är att tappa om, och sedan låta det stå i ungefär 6 månader, så att eventuell malolaktisk jäsning (eventuellt kan du tillsätta bakterier för att påskynda den malolaktiska jäsningen) kan äga rum innan du tillsätter sulfiter (jäststopp är en blanding av sulfit och sorbat) eller mer socker. Malolaktisk jäsning ska höja en drycks kvalité om den är torr (dock försämra den om den är söt), men det kan inte ske om du använt jäststopp.
Efter allt detta kan det finnas anledning att kyla ner mjödet till 8 C, eller lägre, för att sedan tappa om det i en ny behållare samtidigt som du tillsätter jäststoppet. Klarning bör dessutom ske snabbare om du låter mjödet stå så kallt som möjligt.
För den planerade eftersötningen reckomenderar jag att du har den nya honungen redan liggandes på botten av behållaren du tappar om till. Och att du sedan låter mjödet stå ända tills det att all honungen är upplöst. När detta skett kan du tappa det på flaska.

Det här är som sagt vad jag tror är det bästa, men inget av det är nödvändigt, och jag har inte heller provat att göra alltihopa. Så kompromissa gärna så mycket du vill.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2009-12-23 13:31:49    Rubrik: Svara med citat

Jag har läst lite om det där med malolaktisk jäsning vid vintillverkning, vad jag förstått så innebär det att man låter mjölksyrabakterier göra om äppelsyra till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare..

Men det är "vissa bakterier" som skall tillsättas, hur och vad för ena? Smile
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2009-12-23 15:55:04    Rubrik: Svara med citat

ragnar skrev:

Men det är "vissa bakterier" som skall tillsättas, hur och vad för ena? Smile


Mjölksyrebakterier. Jag hittar för närvarande bara två stycken olika på den här sidan till salu http://shop.humle.se/se/grp/jast.php .

Men fundera noggrannt på detta ett tag innan du bestämmer dig för att prova det. Efter att ha kollat upp det hela mer, känner jag mig högst osäker. Syran i honung består främst av glukonsyra. Andelen äppelsyra i honung är inte särskilt stor, men det bildas även syror under jäsningen. Jag har kollat upp lite om det och vad jag kan se så bildas inte heller där särskilt mycket äppelsyra. Så andelen äppelsyra i mjödet borde vara minimal såvida du inte tillsatt äpplen, äppelsaft, äppelsyra, någon annan frukt/saft innehållande äppelsyra. En malolaktisk process är nog därför onödig.

Den här sidan har rätt mycket information om ämnet malolaktisk jäsning:
http://www.ulvesund.nu/?p=77

I texten angående Tartrat, Glycerol och Biogena aminer längst ner analyseras möjliga problem. Problemet angående glycerol, ser jag som ganska stort, eftersom glycerol annars kan ge drycken mer fyllighet. Och honung innehåller främst glukonsyra, vilket är syran från glukos.

Så det bästa är nog inte att tillsätta mjölksyrebakterier.

Men att tappa om utan att tillsätta något, och sedan låta mjödet stå länge innan du stabiliserar och eftersötar, ser jag fortfarande som något du borde prova. Låt det genomgå de reaktioner de borde få göra, vilka de än må vara, helt enkelt Smile

En anledning att jag började tänka på de här sakerna, var att jag i början av November smakade ett mjöd som var gjort i Maj, och då hade de tydliga bismaker som inte var särskilt trevliga. Nu bara en månad senare, är det dock helt okej. Så jag antog att det kanske finns någon form av "fas" ett mjöd går igenom, några månader efter den första jäsningen. Och om man kollar på vin så är ju det den malolaktiska jäsningen som sker på det sättet. Mjöd kan ju genomgå en liknande fas, utan att det behöver ha någon relation till äppelsyra eller mjölksyra.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2010-03-12 16:17:33    Rubrik: Svara med citat

Har vaknat till liv nu igen i mjödsvängen, nu har mina satser fått stå orörda med jämn temp runt 18grader i snart fyra månader, jäsningen verkar ha upphört helt och hållet så dags för en andra provsmakning, omtappning, jästdödning, eftersötning, klarning och sen blir det väl buteljering. Har väldigt ont om pengar (börjat plugga till ett äkta vikingayrke; skogshuggeri) så tror jag låter de vara kvar i samma dunkar och lagras där i någon månad till, tills jag får råd att köpa ett gäng vettiga glasflaskor med... ja, vad det nu heter, kork. En sån man liksom spänner på.

Borde vara någorlunda lagrat till sommaren då jag hoppas på att kunna skalda och njuta rejält.

En annan fråga, är det värt att köpa sig ett mjödhorn att dricka ur? Såg ett "äkta" horn på någon webbshop som dock var rätt dyrt, det kanske man ska kosta på sig? Very Happy
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2010-03-28 12:24:41    Rubrik: Svara med citat

Har nu i dagarna grejat lite mer. I början av veckan hällde jag i jäststoppet och i onsdags tappade jag om satsen och hällde i kiselsolen, skakade sen och lät det stå några timmar, sen hällde jag i gelatinet och skakade och lät det stå till igår (lördag), då jag tappade om det.

Samtliga satserna låg på 0 oe-grader så jag eftersötade medels Motalahonung tills de blev ca 14 oe, det smakar helt ok nu, mycket av jäst- och vinsmaken har försvunnit så för mig som inte dricker vin ser det bra ut! Kan även tillägga att det är helt klart alkoholstarkt, efter drygt 2-3 glas provsmakande och det man drar i sig när man tappar om 4 satser gjorde att man blev helt klart sugen att gå på fest, om vi säger så Wink

Nu ska jag tappa upp dem tänkte jag, men ett problem bara, jag har inga lämpliga flaskor att tappa upp på!

Helst vill jag ha patentkorkar, men jag vet inte vart man får tag på det... Det blir ca 30-35liter så det blir en hel drös flaskor och korkar, försöker gärna komma hyfsat billigt undan.. någon som har nåt förslag vartdet kan finnas? Kollade på Humlegården och PGW men nja.. Kan ÖB ha sånt möjligen?
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
aquavitae



Registreringsdatum: 30 mars 2009
Inlägg: 79

InläggPostat: 2010-03-29 12:28:29    Rubrik: Svara med citat

IKEA har med snygg patentkork http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50108908 de kostar dock 20 kr så skall du ha till 35 liter blir det 700 kr.
Ett tips är att kolla runt på second hand butiker, där finns det ofta gamla patentkorksflaskor. De har oftast dålig packning men det går att köpa ny på pgw, alternativt göra egen av akvariesilikon.
Du har även http://www.flaskorburkar.se/ men där måste du beställa ett visst minimiantal, finns tråd om det nånstans på bryggforum.nu
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
ragnar



Registreringsdatum: 12 november 2009
Inlägg: 21
Ort: Motala

InläggPostat: 2010-11-06 22:20:06    Rubrik: Svara med citat

Har nu vaknat till liv igen! Smile

Hade faktiskt glömt de mjödsatserna som stått på lagring ute i vedbon, nu var det ju nästan ett år sen jag satte dem. Har vid några tillfällen i somras tullat lite på dem när jag har varit i akut behov av starka drycker, de har varit någorlunda drickbara men fortfarande en bit ifrån goda. Alkoholhaltiga är de absolut, det kan jag iallafall säga Wink

Ska nu ikväll tappa om dem och eventuellt eftersöta ännu en gång beroende på hur de smakar. Det har bildats några millimeter jäst i botten men knappt pyst något när man öppnar locken. Får se om de faktiskt blir bra nu, till slut Very Happy
_________________
So, you think I have a God complex?
Well then, let me tell you - I am God.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.