Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Liten sats bochet

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-12-26 02:34:32    Rubrik: Liten sats bochet Svara med citat

Fick så klart lite honung i julklapp, och dagen efter tog jag fram en kastrull och brände skiten ur honungen!

Vart ca 2 liter must, kanske lite mer, med ett startvärde på 87 Öschle.

Funderar fortfarande på ifall jag ska låta satsen vara som den är, eller kanske tillsätta kallpressat kaffe eller kryddor. Läste också om han här på forumet som gjorde mjöd med lakrisrot... eventuellt eklagra också.

Nu smakar det mest bränt, med en hint av karamell och kaffe.





Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2012-12-26 14:44:58    Rubrik: Svara med citat

Fantastiskt vilken vacker färg brygden fått!
Och en sån fin flaska att jäsa i.

Även om julen nu är över kanske du skulle kunna köra på det temat med glöggkryddor Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kajsBorv



Registreringsdatum: 13 november 2012
Inlägg: 13

InläggPostat: 2012-12-30 18:44:53    Rubrik: Svara med citat

Med tanke på jäsning, blir det nån skillnad om man bränner honungen?
Tar längre tid att jäsa ut eller liknande?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-12-31 06:23:04    Rubrik: Svara med citat

Enda skilladen är att man skapar ojäsbara sockerarter, så det kommer bli sötare.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Gäst






InläggPostat: 2012-12-31 12:30:25    Rubrik: Svara med citat

Finns inte risken att man i slutändan får ett svagt och väldigt sött mjöd?
Eller det bildas kanske inte sådan stor mängd ojäsbart socker?
Till överst på sidan
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2013-01-02 11:29:50    Rubrik: Svara med citat

Det beror helt på hur länge man kokar och hur mycket honung/vatten man har. Det är inte ovanligt att man kokar i ca 2 timmar, så det ska inte vara så stora problem.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kajsBorv



Registreringsdatum: 13 november 2012
Inlägg: 13

InläggPostat: 2013-01-02 16:03:24    Rubrik: Svara med citat

Jo det har du rätt i.
Jag tänker såhär: Om du mätte upp 87 öschle så visar det sig att t.ex. 30 öschle är ojäsbart socker.
Då skulle du kanske få ett för sött och svagt mjöd i slutändan.
Men det bildas kanske inte så stora mängder ojäsbart socker vid kokning?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Gäst






InläggPostat: 2013-01-19 08:34:01    Rubrik: Svara med citat

Börjar faktist oroa mig för det med, nu. Jäsningen verkar ha stannat av helt vid just 30 öschle.

Och balansen mellan bitterheten från den brända honungen och sötman från karameliseringen/sockerhalten är inte bra. Den är dels för söt, och dels för bitter. Typ som kaffe med socker i (är dock ingen kaffedrickare själv, så jag syftar på det som en dålig grej)

En väldigt udda bismak jag känner är "bitterhumle"... knasigt.

Nästa gång ska jag koka mer försiktigt. Låter det stå ett bra tag till.
Till överst på sidan
kajsBorv



Registreringsdatum: 13 november 2012
Inlägg: 13

InläggPostat: 2013-01-19 13:37:16    Rubrik: Svara med citat

Hittade en tråd från homebrewtalk.
http://www.homebrewtalk.com/f30/bochet-mead-burnt-mead-148209/index11.html

Står rätt mycke intressant om just samma sorts mjöd.

Hur kokade du? Rätt intressant att veta Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2013-01-20 18:48:55    Rubrik: Svara med citat

Också läst den tråden, själv så hällde jag allt i min kastrull och körde fullt på. Det började ganska snabbt lukta gott, sen vart det långsamt mörkare och mörkare. Slutade när jag fick färgen jag var ute efter.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kajsBorv



Registreringsdatum: 13 november 2012
Inlägg: 13

InläggPostat: 2013-01-20 21:38:58    Rubrik: Svara med citat

Aja, trodde nästan du gjort de Smile.

Ok. Hade tänkt prova samma. Måste först skaffa mig ett mindre jäskärl.
Vill nog inte göra en större batch första gången.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.04 sekunder att ladda.