Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Första riktiga satsen: Björksav/citron-mjöd

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Kalles Mjödforum
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
asleikr



Registreringsdatum: 31 mars 2012
Inlägg: 21
Ort: Båstad i Skåne

InläggPostat: 2012-03-31 23:41:13    Rubrik: Första riktiga satsen: Björksav/citron-mjöd Svara med citat

Hallå där!
Först och främst, tack för ett underbart forum. Har lärt mig mycket och fått tonvis av inspiration. Bestämde mig för en registrering eftersom jag har några smärre dilemman som jag behöver lite hjälp med.

Första riktiga satsen mjöd påbörjades 25 mars, i skrivande stund har den varit igång i en vecka. Recept som följer:

~23 l björksav
2,6 kg honung
6 citroners skal och saft
~75cl jästkultur

Saven togs relativt tidigt och ca 130 cm upp på stammen, det var inte mycket "tryck" i den alls, en lätt sötma samt friskhet.
Honungsmängden kan jag tänka är aningens snål, hade tänkt tillsätta mer efter hand.
"Jästkulturen" är bottensatsen från en tidigare mindre sats blankmjöd en kompis och jag satte. Bara bottensats med mer honung tillsatt som har stått svalt i en petflaska vars kork har lättats på då och då. På grund av jäsning. Innan ihällning smakade jag på den och den var riktigt god.

Tillagningen skedde något så när så här:

o Björksav rätt från trädet ner i damejeanne desinfekterad medelst skållning.
o Honungsburkar ställs i vattenbad för att de ska bli lite rinniga, funkar sådär, häller i stället upp ca två liter sav i en kastrull tillsammans med två burkars innehåll, hettar upp till, säg, en 35-40 grader tills det blir någorlunda lågviskost. Detta görs två gånger för de 4 burkarna. In i damejeannen.
o Citroner skalas med potatisskalare. Skalen skållas, viftas kalla och hälls i damejeannen. Citronerna pressas på saft, saften hälls i direkt i damejeannen. Vet inte hur mycket smak saften egentligen kan ge, antar att mesta citronsmaken kommer från skalen.
o Slutligen ihälles jäst-bottensats-soppan.
o Skakar otta helvete
o Jäsrör på, nästa morgon kommer det plopp med knappt två sekunders mellanrum

Alltså, knappt någon uppvärmning av något, (mest för att behålla diverse enzymer och annat gotte).
Någon dag senare ser man massor av kolsyrebubblor som stiger mot ytan samt ett ständigt "frasande" ljud. Citronskalen simmar runt som akvariefiskar Smile . En bottensats på ungefär 1,5 cm har lagt sig.

Okej. Vad jag nu undrar är:

Finns det någon risk för att citronskalen blir dåliga? Alltså bildar metangas eller andra otrevligeheter, innan första omtappningen sker? Och i så fall, är det "okej" att tappa om innan jäsningen upphört?

När jag tillsätter mer honung, måste denna hettas upp för att förhindra att den bidrar med nya, skumma jästsorter?

Ursäkta en långdragen beskrivning, hoppas det går att läsa Smile .
Lägger till lite bilder eftersom bilder äger:



Tack på förhand!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-04-01 14:33:33    Rubrik: Svara med citat

Åh, vad kul med mjöd på björksav. Hade tänkt göra det själv men blev aldrig av. Nästa år, kanske? Mätte du öschle?

Skalen lär klara sig, men frågan är hur länge du vill ha kvar dem ändå - ifall de avger en oönskad smak. Men så länge det bara är den gula biten och inte det vita så ska det inte ge någon oönskad smak.

Själv har jag dock bara haft citronskal (eller då var det hela citronklyftor) en vecka när jag gjorde en kvass. Det gick bra, men efter det omtappade jag.

Du bör vänta med att tappa om tills jäsningen avtar.

Tillsätter du mer honung under jäsningen så kommer den nuvarande jästen vara för dominant, skulle jag tro, för att vildjäst skulle kunna göra någon skillnad. Sedan så är det redan alkohol där, vilket jäst inte tycker om så det kommer vara ytterligare svårt för en ny jäst att etablera sig - så länge jäsningen verkligen pågår.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
asleikr



Registreringsdatum: 31 mars 2012
Inlägg: 21
Ort: Båstad i Skåne

InläggPostat: 2012-04-01 19:55:47    Rubrik: Svara med citat

Än är det inte för sent! Saven stannar kvar tills lite efter löven slår ut har jag hört, sen ska man ju ha lediga kärl och sånt också förstås. Kan också rekommendera att dricka saven rätt upp och ner som till exempel måltidsdryck, gott!

Har inte hunnit skaffa alla mätpryttlar och sådant än, så inget öschle-värde tyvärr.

Så du menar att jag kan öppna upp och hälla i mer honung bara så där, sedan skaka runt på nytt, med bottensats och allt? A, skulle kanske fungera ändå, får bara tömma ut lite då eftersom där knappt är plats för en liter till.

Jag var noga med att få med så lite vitt som möjligt på skalen, så det ska nog gå.

Tack, onihige!

PS. Tänker att jag borde lagt denna tråd i "min första mjöd"-kategorin i stället, mods?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Leffe



Registreringsdatum: 18 december 2011
Inlägg: 3

InläggPostat: 2012-04-24 23:11:01    Rubrik: Svara med citat

Uh, rent hypotetiskt så klart, vad är straffet för att olagliga tappa björksav?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
asleikr



Registreringsdatum: 31 mars 2012
Inlägg: 21
Ort: Båstad i Skåne

InläggPostat: 2012-05-03 22:03:20    Rubrik: Svara med citat

Smäll på fingrarna kanske? Kan väl inte tänka mig några långa fängelsestraff direkt.

Det är väl skillnad också om man gör det på en björk i skogen hjärta eller en stadsplanterad sådan.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2013-04-26 10:40:01    Rubrik: Svara med citat

Det vart av i år, en liten sats på ca 5 liter sav och 700 gram honung. OG på 1.045, ska bli ett svagt kolsyrat mjöd.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Kalles Mjödforum Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.