Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Kolsyra mjöd?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
jooose



Registreringsdatum: 14 januari 2012
Inlägg: 2

InläggPostat: 2012-01-14 22:06:40    Rubrik: Kolsyra mjöd? Svara med citat

Hej!

Har jäst ett mjöd efter detta recept: http://www.runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.html

Nu är jäsningen klar och det är dags att hälla upp det i flaskor. Men jag har en fundering: Kan man tillsätta extra socker eller honung i flaskan innan man försluter den för att ge mjödet kolsyra?

Om man kan göra detta, hur mycket honung bör man tillsätta om man tappar upp det i halvliters flaskor? Man vill ju inte tillsätta för lite så att ingen kolsyra bildas men heller inte tillsätta för mycket så att kapsylen trycks loss av trycket och allt mjöd rinner ut.

Tacksam för svar!! <3
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-15 15:52:24    Rubrik: Svara med citat

I ett ale burkar man, om jag minns rätt, ha i 2-4 gram socker per liter. Hur mycket honung som motsvarar det vettefan, men du kan ju köra med socker på större delen av satsen och lägga olika mängd honung i diverse flaskor och notera mängden och se vad som vart bäst.

Ska du använda socker, så föreslår jag att du gör en sockerlag och häller i hela satsen. Blir bra fördelat, har alltid funkar när jag gör öl.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2012-01-21 05:21:25    Rubrik: Onödigt att kolsyra mjöd Svara med citat

Har du inte dödat jästen så får du garanterat kolsyra i mjöden ändå. Tillsätter du mera honung när du tappar på flaska riskerar du att allt exploderar.
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-21 11:55:40    Rubrik: Re: Onödigt att kolsyra mjöd Svara med citat

kallerunristare skrev:
Har du inte dödat jästen så får du garanterat kolsyra i mjöden ändå. Tillsätter du mera honung när du tappar på flaska riskerar du att allt exploderar.


Mjo, det gäller att ha rejäla flaskor. Gärna champagne-flaskor.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2012-01-22 12:33:20    Rubrik: Champagne av äpplemjöd Svara med citat

För många år sedan gjorde jag ett fruktmjöd med äpple.
En PET-flaska lät jag stå svalt i över 2 år och öppnade den på en nyårsafton med släkten. Det här var lite efter 24:00 och all champagne var redan slut och folk törstade efter mer.
Jag sa inte att det var mjöd jag fyllde upp champagneglaset med och ingen visste vad mjöd var.
Ut ur PET flaskan brusade en kall, ljusgul mjöd med millioner små fina bubblor ner i de fina kristall glasen. Och som inte det visuella vore gott nog smakade mjöden bättre än den finaste champagnen Smile Torr efter 2 års lagring och med nyans av honung och äpple mmm!
Alla frågade ivrigt: Oj vilken god champagne, vilken sort är det, vad har du köpt den?
- LOL!
Har flera gånger försökt göra om den drycken men utan att lyckas... Lagringstiden är som vanligt de största problemet...
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
jooose



Registreringsdatum: 14 januari 2012
Inlägg: 2

InläggPostat: 2012-01-29 00:19:36    Rubrik: Svara med citat

Hur vet man om man dödat jästen? Eller hur dödar man den snarare?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2012-01-29 00:49:05    Rubrik: Jäst - Död eller levande Svara med citat

Enkelt - Värm mjöden när den smakar som bäst till max 40 grader i 10 - 15 minuter så dör den.
(inte varmare 43 grader för då förstör du den fina honungen)
(se inlägg nedan)

OBS!
Den lagrade och goda champagnemjöden hade givetvis levande jäst för
att få kolsyra och för att kunna jäsa ut och bli torr.
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se


Senast ändrad av kallerunristare den 2013-07-12 11:52:37, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Gäst






InläggPostat: 2013-07-12 08:56:18    Rubrik: Honung Svara med citat

Som biodlare har jag fått lära mig att 43 grader C är Max för honung sedan går de positiva effekterna förlorade.
Till överst på sidan
kallerunristare
Site Admin


Registreringsdatum: 11 april 2006
Inlägg: 50
Ort: Adelsö

InläggPostat: 2013-07-12 11:50:34    Rubrik: Max 40 grader då Svara med citat

Bra, då värmer vi inte mer än 40 grader, vi vill ju ha kvar det fina och nyttiga i vår lokala honung.
_________________
/ Kalle Runristare
http://www.runristare.se
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.04 sekunder att ladda.