Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Hur ska det smaka egentligen?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Jillman



Registreringsdatum: 05 december 2011
Inlägg: 8

InläggPostat: 2012-01-05 01:00:09    Rubrik: Hur ska det smaka egentligen? Svara med citat

Provsmakade mitt första försök häromdagen och...tja..smakar väll som ett vitt vin, torrt, viss jästsmak, lite kolsyra.
Ingen direkt sötma eller honugnssmak att tala om.

Svårt att bedöma om det blev lyckat eller inte utan referenser.
Det är klart drickbart och man kan nog bli bra på arslet av det också hihi.

Någon som har några tankar om detta?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-05 05:57:53    Rubrik: Svara med citat

Det är klart det inte är någon sötma. Det är ju den jästen livnär sig på för att producera alkohol. Vill du ha det sötare så får du tillsätta mer honung, men se till att jästen verkligen är död - den kan ligga inaktiv väldigt länge men fortfarande leva.

Jästsmaken kommer minska med tiden, också.

Ett tips jag kan ge är att dela upp satsen i mindre delar. En del bevarar du som den är, en del eftersötar du lite och en del eftersötar du väldigt mycket.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-05 19:42:19    Rubrik: Svara med citat

Är du ute efter sötma så kan du använda hydrometer och mäta av tills den ligger mellan 10-20. Då är den söt och fin! Så jag vill ha mitt Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-06 06:27:38    Rubrik: Svara med citat

Men till din fråga, på hur mjöd "ska" smaka. Det beror helt på vad för mjöd du är ute efter, och vad för honung du använt. Honungen jag brukar köpa ger en distinkt smak av blommor, som passar väldigt bra som ganska torrt mjöd.

Men osötat mjöd brukar ofta jämföras med vitt vin, och kolsyrat mjöd med champagne. Att du, som du säger, inte känner någon honungsmak - är för att du inte är van vid hur honungen smakar utan sin sötma. Honungen är kvar.

Och kolsyran tycker jag du ska skaka bort.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Jillman



Registreringsdatum: 05 december 2011
Inlägg: 8

InläggPostat: 2012-01-08 23:11:51    Rubrik: Svara med citat

Jag tackar för allas input här.
Sa provsmaka igen, testa att skaka ur kolsyran samt eftersöta och se hur smaken förändras.
Klart spännande i alla fall.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
brewer



Registreringsdatum: 08 mars 2012
Inlägg: 10

InläggPostat: 2012-03-13 10:02:28    Rubrik: Svara med citat

För en total amatör var detta en intressant tråd att läsa. Intressant att det blir så torrt. Trodde all honung skulle ge den en rundare/fylligare smak.

Man lär sig något nytt varje dag Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.04 sekunder att ladda.