Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Allas samlade favorit mjöd recept!

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-04 01:25:20    Rubrik: Allas samlade favorit mjöd recept! Svara med citat

Hade lite tid och sug över för att titta runt på diverse recept på mjöd. Tänkte fylla på lite då och då med recept som kan vara intressanta att testa!


(Brittist) Braggot – Även kallat ale mjöd

Ingredienser
5 liter oklorerat vatten
2 kg honung
1.5 kg Lätt malt extrakt
2 citroner skivade
30g Fuggles finishing hops
30g Cascade finishing hops
Jäst, champagne jäst eller det som passar dig

Tillredning
Blanda ut honungen i 2 liter vatten och sätt för kokning. När det kokat upp så tillsätter du all finishing hops i fem minuter och ställer sen av grytan från värmen och tar upp all hops. Tillsätt citronskivorna i en halvtimme och ta sen ur dem. Tillsätt sedan jästen och låt det stå tills jästen startat upp. Tillsätt sedan all malt och skaka om ordentligt och låt jäsaklart
Källa: http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewing/fetch-recipe.php?rid=ale-mead

(Ancient) Ancient nettle mead – Uråldrigt nässlemjöd

Ingredienser
50 st nässlor (blad och stjälken)
5 liter vatten
1.5 kg honung
25g vinsten
2 tsk jästnäring
Jäst, helst champagne eller mjödjäst

Tillredning
Låt nässlorna sjuda i 4.5 liter vatten, tillsätt honung så att det löses upp i vattnet. När all honung är upplöst och det sjuder så låter du det sjuda i en kvart. När du ställer det för att kylna så tillsätter du vinsten och jästnäringen. När det kylt ner så tillsätter du jästen och låter det stå tills det är färdigt jäst.
Källa: http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewing/fetch-recipe.php?rid=anci-nettle-beer


Senast ändrad av Andreasit den 2012-01-04 12:54:37, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-04 07:19:22    Rubrik: Svara med citat

Okej om man man kapar tråden? Typ gör det till en tråd för allas samlade favoritrecept och annat intressant man hittar?

Variant på Runristares mjöd: Jordgubbsmelomel

3,5 kg honung
17 liter vatten
Wyeast Sweet Mead Yeast
3 kg ICA frysta jordgubbar

Blanda honung och vatten, tillsätt jäst. När jäsningen är igång för fullt, mosa jordgubbarna till en puré och pastörisera. Häll sedan i jordgubbspurén i den jäsande musten. När det har jäst klart så separerar du mjödet från jordgubbarna och jästkakan som lagt sig på botten med en hävert till en ny jäshink eller dunk. Låt det stå i en vecka, och filtrera sedan mjödet genom en silduk för att bli av med de sista små bitarna av jordgubbar.

Här så låter du det antingen klarna som det är, eller så eftersötar du efter smak. Eftersötar du så var noga med att döda jästen. Om inte, ställ mjödet på något kallt ställe över natten så eventuell rest av jäst faller till botten och för över mjödet till en ny behållare igen, och upprepa tills du är nöjd. Låt det sedan stå och klarna.

När det har klarnat, tappa upp på flaska och låt stå i ett par månader.

För övrigt, angående dina recept. Man behöver inte koka upp honungen, koka bara vattnet och tillsätt humlen till det. Sen när det kallnat kan man ha i honungen. Man ska undvika allt för hög värme när det kommer till honung. Att tillsätta honung till sjudande vatten är inte hellet nödvändigt

Också, faaan vad många nässslor som behövs! Tänk att göra en 20-liters sats. Razz Men intressant, ska nog testa det.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-01-04 15:55:09    Rubrik: Svara med citat

Jo de med att koka är inte nödvändigt ^^ Gjorde det efter det att jag misslyckades 3 gånger i rad med att få igång jäsning med okokt honung, men nu så har jag slutat med det för att behålla det nyttiga och goda! Jag översatte mest rakt över men skönt att höra att man inte behöver koka upp för att tillsätta humlet, inte orkat titta upp hur man gjorde med det Smile

Kommer testa typ alla recept och skriva om dem när de är klara och avsmakade! kul att höra vad andra tycker med om de flesta recept med.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.32 sekunder att ladda.