Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Min första mjödbryggning!

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
victorsp



Registreringsdatum: 06 december 2011
Inlägg: 6

InläggPostat: 2011-12-27 00:16:21    Rubrik: Min första mjödbryggning! Svara med citat

Hejsan på er allihopa Smile Nu har jag ramlat in i mjödträsket jag med... Kanske inte låter så bra egentligen men ni vet vad jag menar Wink

Har satt min första sats i alla fall och det ska bli spännande att se hur det blir.

Jag blev intresserad av denna dryck när jag spelade spelet Skyrim och var tvungen att prova så jag önskade mig en flaska i julklapp och det var underbart gott så jag gjorde helt enkelt en egen Smile

Har en liten fråga dock. Vart hittar man jäststopp? De hade inte det här i stan där jag köpte jästen :/ Eller finns det något annat bra och enkelt sätt att stoppa jäsningen när det är klart? Jag läste någonting om att värma det men det låter lite sådär tycker jag.

Mvh // Victor Spindel
[/img]
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-27 02:20:46    Rubrik: Svara med citat

Kul att du har börjat med mjöd!

Skulle man kunna få lite mer information angående ditt recept? Hur mycket vatten och honung, vad för honung och vad för jäst. Har du hydrometer, och i så fall vad hamnade värdet på?

Jässtopp brukar finnas på Ö&B och ibland på Coop. Du kan även leta efter en bryggaffär i ditt område, kan vara väl värt det.

Och ja, du kan värma upp det. Kör på 40-45° i 15-20 minuter, låt det stå i ett par dagar och lägg i mer honung, för att kolla om jästen verkligen är död. Funkar oftast för mig, men inte alltid - har jag märkt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
victorsp



Registreringsdatum: 06 december 2011
Inlägg: 6

InläggPostat: 2011-12-27 02:56:53    Rubrik: Svara med citat

Så det sabbar inte mjöden om man värmer det såpass då? Då kanske man skulle köra på det Smile Tack ^^

Angående recept så körde jag på ett modifierat recept från nån video på youtube. Blev ungefär 1.5 kg honung(vanlig blomsterhonung från Ica) och fyra liter vatten ungefär, köpte några flaskor imsdal källvatten. Jästen var någon "no-name" från partaj, hade i lite jästnärsalt också. Hydrometer har jag ingen dock så vet inte vad det kommer bli i slutändan.

Tänkte detta som ett test typ så om det blir hyffsat så kommer jag definitivt göra både mer och nogrannare nästa gång Smile

*Edit* hade i en halv apelsin som jag självklart tvättade mycket noggrant innan jag skar upp den med.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-27 16:52:24    Rubrik: Svara med citat

Här handlar jag mina grejor!
http://www.pgw.se/index.php

Tyckter det är billigt och bra och de har typ allt jag velat ha hittills ^^

Är själv rätt ny på detta, har fått smaka på 2 av mina mjöd! Det första var inte gott alls, sen gjorde jag ett med blåbär och ett till vanligt recept. Blåbär var hur gott som helst! Det andra vanliga var godare i jäs stadiet än mitt första som stått och lagrats ^^ Så tappa inte hoppet efter första försöket! Det goda kommer! Wink
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
victorsp



Registreringsdatum: 06 december 2011
Inlägg: 6

InläggPostat: 2011-12-27 20:14:14    Rubrik: Svara med citat

Tack för länken! Smile

Nej jag är inte den som ger upp i första taget så jag ska nog få pli på det här förr eller senare Wink
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-27 20:48:29    Rubrik: Svara med citat

Det lär ha en OG på ca 1.088, men man kan ju inte veta säkert. Det kommer jäsa ut och bli helt torrt, när det hänt så kommer det vara ca 9-11%. Döda då jästen, och se verkligen till att jästen är död innan du eftersötar.

Så starkt mjöd kan behöva lite tid, på de amerikanska forumen brukar de säga ca 6 månader för mjöd av den styrkan. Det är lagringen då, efter de har klarnat mjödet i ett par månader.

Lycka till!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
victorsp



Registreringsdatum: 06 december 2011
Inlägg: 6

InläggPostat: 2011-12-27 22:33:01    Rubrik: Svara med citat

Jasså såpass? Men det är inga problem, har inte så brottom ^^


Skulle man haft lite mindre honung då med andra ord?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-28 13:13:20    Rubrik: Svara med citat

Jag har bara jäst ut en gång, det var då jag blev missnöjd med det ^^ Jag brukar titta med hydrometer var 4 dag för att få en ungefär hum om när det får värde på cirka 10-20. Då ställer jag ut den och häller i jäststop. Har man börjar på cirka 100 i hydrometer värde så blir den både stark och söt!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
victorsp



Registreringsdatum: 06 december 2011
Inlägg: 6

InläggPostat: 2011-12-28 20:16:59    Rubrik: Svara med citat

Ajaj då. Känns som att det kan gå illa. Kan man inte bara smaka på den med jämna mellanrum och döda jästen när man tycker att det är lagom sött?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-28 23:02:14    Rubrik: Svara med citat

Inte expert direkt så skall inte säga för mycket! men är det för mycket socker kvar i så kan det starta på nytt om du har otur ^^ Så bästa är att jäsa ut och eftersöta om du inte har hydrometer ^^

du kan smaka av med jämna mellan rum när det verkar bubbla saktare, då börjar socker ta slut och du kan nog döda jästen om det är fint! Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
victorsp



Registreringsdatum: 06 december 2011
Inlägg: 6

InläggPostat: 2011-12-28 23:06:27    Rubrik: Svara med citat

Okej. Vill tacka alla för att ni vart så hjälpsamma, det uppskattas verkligen Smile Vill nog inte ha det för sött så hoppas på att det inte är några större problem med att det skulle börja jäsa igen.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min första mjöd Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.16 sekunder att ladda.