Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Räknas detta som mjöd?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Brynjolfr



Registreringsdatum: 02 december 2011
Inlägg: 5

InläggPostat: 2011-12-02 20:35:31    Rubrik: Räknas detta som mjöd? Svara med citat

Hittade ett recept på kvass där man använder honung istället för bröd. Skulle denna dryck kunna kategoriseras som en typ av mjöd?

Här är en länk till receptet: http://winebread.blogspot.com/2011/05/lithuanian-honey-kvass.html
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-03 10:30:00    Rubrik: Re: Räknas detta som mjöd? Svara med citat

Brynjolfr skrev:
Hittade ett recept på kvass där man använder honung istället för bröd. Skulle denna dryck kunna kategoriseras som en typ av mjöd?

Här är en länk till receptet: http://winebread.blogspot.com/2011/05/lithuanian-honey-kvass.html


Beror väl på hur man definerar mjöd. Men varianter av "mjöd" finns i väldigt många kulturer. Afrika, Europa, Asien osv. Tej är ju ett exempel.

Men jo, jag skulle kalla det där mjöd. Känns mer som ett svagt mjöd än en traditionellt kvass (inte för att jag är så bekant med kvass...)

Men å andra sidan, spelar det egentligen någon roll ifall det är mjöd specifikt? Intressant lät det Iaf. Very Happy

Ska se om jag har russin och citron, om jag har det så testar jag.

Edit: Väntar nu bara på att honungsvattnet ska kallna. ^__________^

Tog för övrigt nog lite mer honung än 15 gram. ^^;; Kanske ca 20 gram.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-03 13:49:10    Rubrik: Svara med citat

Det har börjat jäsa, återkommer med mer information senare. Bor ni i närheten av Uppsala eller Enköping så kan ni för övrigt få smaka om en vecka.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Brynjolfr



Registreringsdatum: 02 december 2011
Inlägg: 5

InläggPostat: 2011-12-03 21:12:51    Rubrik: Re: Räknas detta som mjöd? Svara med citat

Onihige skrev:
Tog för övrigt nog lite mer honung än 15 gram. ^^;; Kanske ca 20 gram.


Så lite? 150ml honung väger väl mycket mer än så? Eller gjorde du en mindre sats?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-03 22:44:40    Rubrik: Re: Räknas detta som mjöd? Svara med citat

Brynjolfr skrev:
Onihige skrev:
Tog för övrigt nog lite mer honung än 15 gram. ^^;; Kanske ca 20 gram.


Så lite? 150ml honung väger väl mycket mer än så? Eller gjorde du en mindre sats?


Jo fan, där fick man hjärnsläpp. ^^;;

http://convert-to.com/246/honey-amounts-converter.html - Tydligen ca 215 gram. Men då blir det knappast en svag dricka... Ska ju max ligga på 1%.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Brynjolfr



Registreringsdatum: 02 december 2011
Inlägg: 5

InläggPostat: 2011-12-08 05:58:25    Rubrik: Svara med citat

Vad använder du för typ av flaska/flaskor? Plast eller glas?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-08 07:54:13    Rubrik: Svara med citat

Mina vanliga 2-liters cola-flaskor med jäslås på.

Provsmakade igår, fy fan vad gott det var!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Brynjolfr



Registreringsdatum: 02 december 2011
Inlägg: 5

InläggPostat: 2011-12-09 00:37:08    Rubrik: Svara med citat

Är jäslås essentiellt, eller klarar man sig utan? Vad använde du för typ av jäst förresten? Kan man använda "vanlig" jäst? Hade själv tänkt använda KronJäst (torr), men vet inte riktigt hur pass lämplig den är.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-09 07:18:32    Rubrik: Svara med citat

Använder du öl- eller vinjäst så kommer det hamna på ca 4% och vara snustorrt, så ja - bakjäst. Razz

Nej, man måste inte ha jäslås. Och har du det så rekommenderar jag bara det de första 24 timmarna. Sen stänger man för att inte låta kolsyran ta slut.

Edit: måste också säga, använd honung enligt receptet. Jag tog lite mindre och det har blivit ganska surt nu. Var bäst efter fyra dagar, med ca 120-150 gram honung.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Brynjolfr



Registreringsdatum: 02 december 2011
Inlägg: 5

InläggPostat: 2011-12-14 00:54:06    Rubrik: Svara med citat

Nu står satsen på jäsning. Blir klart 19:45! Very Happy

Men är det verkligen nödvändigt att buteljera det tillsammans med russin (är rädd att dom ska påverka smaken för mycket)?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-14 01:56:33    Rubrik: Svara med citat

Är ju meningen att det ska smaka russin. Razz
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
brewer



Registreringsdatum: 08 mars 2012
Inlägg: 10

InläggPostat: 2012-03-13 10:06:33    Rubrik: Svara med citat

Brynjolfr, älskar din spontanitet! En kort liten notis på ett forum och så sätter du igång och brygger. Fantastiskt! Fortsätt så Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.45 sekunder att ladda.