Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Minisats - jäser i cola-flaska!
Gå till sida 1, 2  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-11-19 11:52:35    Rubrik: Minisats - jäser i cola-flaska! Svara med citat

Lånade lite jäst från en ölsats, tog 1,3 liter vatten och 500 gram honung. OG låg på 1.104, får lätta trycket lite då och då. ^^;;

Ska bli kul och se hur långt Coopers alejäst hänger med. xD



Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-11-20 03:36:50    Rubrik: Svara med citat

Modifierade korken lite: http://www.youtube.com/watch?v=XozRQgOjkkU ^^

Edit: Borrade om i en ny kork, så det vart tätare. Mätte nyss och den är uppe i 6%. ^^

Edit: Mätte igen, uppe i 9,2%.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
sumsum75



Registreringsdatum: 29 november 2011
Inlägg: 11

InläggPostat: 2011-11-29 13:35:13    Rubrik: Svara med citat

hej
är lite ny här men otroligt mjöd interesserat.
tyckte ditt inlägg var rätt så rolig:)
hur har det gått för drycken då?Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-11-30 11:23:05    Rubrik: Svara med citat

sumsum75 skrev:
hej
är lite ny här men otroligt mjöd interesserat.
tyckte ditt inlägg var rätt så rolig:)
hur har det gått för drycken då?Smile


Vad lägligt att du frågade! Nu ligger mjödet på 11,4% med 1.019 öschle, smakade och tyckte sötman var okej så jag värmde upp mjödet på spisen.

Dock hade jag lite otur... den digitala termometern var trasig! Så det vart nog lite för varmt... eller för kallt... troligtvist för varmt.

Kan inte kommentera så mycket på smaken än, var väldigt jästig fortfarande.

Edit: måste säga att om du vill göra din första sats så här så rekommenderar jag den här metoden starkt. Dock lite ändringar, skaffa vitvinjäst (Lavin D-47 tror jag den heter). Och för att kunna sätta jäslock på din kork måste du ändå köpa en jäshink (finns på Ö&B) för att få gummiplutten. Kanske också minska lite på honungen.

Men följer du det här receptet så lär du få två vinflaskor med mjöd.

Ska låta min sats stå så länge jag orkar vänta... vilket jag misstänker inte är långt. xD
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-04 16:33:47    Rubrik: Svara med citat

Jag har två 2 liters cola flaskor som står och puttrar. Jag köpte ett jäsrör med vatten lås och gjorde ett hål med en skruvmejsel och sen dryckte i den. fick ta i en del men den gick i hålet och är GALET vattentät ^^

Första flaskan har blåbärsmjöd pågång och andra jordgubbsmjöd!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2011-12-05 12:25:11    Rubrik: Svara med citat

Andreasit skrev:

Första flaskan har blåbärsmjöd pågång och andra jordgubbsmjöd!

Låt oss veta hur det går med dem sen! Gärna bilder Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-06 00:30:23    Rubrik: Svara med citat

Det här är fan beroendeframkallande! Har tre jäshinkar på 30 liter, men istället gör jag fler och fler satser i mina coca-colaflaskor. xD Gjorde nyss en till sats, OG på 1.105. Har redan börjat bilda lite tryck men det har inte pluppat till än.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-06 12:10:22    Rubrik: Svara med citat

Onihige skrev:
Det här är fan beroendeframkallande! Har tre jäshinkar på 30 liter, men istället gör jag fler och fler satser i mina coca-colaflaskor. xD Gjorde nyss en till sats, OG på 1.105. Har redan börjat bilda lite tryck men det har inte pluppat till än.


Haha samma här! Gjorde min stora först, sen så ville jag testa nya smaker ^^ Bilder kommer snart! En av flaskorna har ett hemma gjort vattenlås som ser lite komiskt ut
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-06 21:19:00    Rubrik: Svara med citat

Där har vi mina två bubblare!



Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Jillman



Registreringsdatum: 05 december 2011
Inlägg: 8

InläggPostat: 2011-12-07 01:26:17    Rubrik: Svara med citat

Andreasit skrev:
Där har vi mina två bubblare!




haha, det där vattenlåset såg onekligen roligt ut.
Men funkar det så funkar det!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-07 05:56:16    Rubrik: Svara med citat

Haha, lagom ghetto.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2011-12-07 11:52:42    Rubrik: Svara med citat

Lagom fräcka färger! Ser mumsigt ut.
Och älskar lösningen på vattenlåset xD Man tager vad man haver Wink
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2011-12-07 19:38:42    Rubrik: Svara med citat

Var lite sug efter en annan mjöd smak och då fick man använda fantasin för att göra vattenlås!

Har tappat om de båda då de låg på de hydrometer värde jag ville ha. Jordgubbs mjödet gillade jag nog mest. Den hade en bra smak blandning av honungen och jordgubbarna, jästen dödade jag då värdena låg på 1.005-1.0010. Blåbärsmjödet saknade smak av honung nästan helt så den blev eftersötad. Men inte smakat på den efter eftersötning så inga kommentarer på den. Den låg på 1.000.

Men nästa gång så ska jag nog mosa ur saften ur bärena och bara tillsätta saften. Tyckte bären bara gav problem vid tappningen! Finns det någon positiv anledning för varför man skall ha med bären i ?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-08 07:56:46    Rubrik: Svara med citat

Jag brukar göra mos av bären och lägga i när jäsningen börjar avta.

Men man kan använda hela bär, vilket kommer undanlätta att sedan filtrera bort de stora bären. Iaf enklare när man gör en hel sats.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
sumsum75



Registreringsdatum: 29 november 2011
Inlägg: 11

InläggPostat: 2011-12-09 14:24:12    Rubrik: Svara med citat

jag ska brygga mitt första möd nu i helgen. finns det bra "nybörjartips" vad jag måste tänka på?


Senast ändrad av sumsum75 den 2012-02-14 17:33:58, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-09 19:35:57    Rubrik: Svara med citat

Korta svaret: renlighet, kontroll och tålamod.

Lite längre: du måste vara riktigt noga med att göra rent allt, och se till att det du jäser i är tätt. Men även det du förvarar mjödet i efter.

Väg din honung och mät upp ditt vatten, skriv gärna ner allt. Kontrollera startvärdet av ditt mjöd, och slutvärdet. Nu för tiden föredrar jag att låta jästen få hålla på tills den dör av alkoholstyrkan, så jag slipper att mjödet börjar jäsa igen när jag eftersötar.

Om du inte vill hålla på så länge, för det kräver mer tid - mycket mer tid, så kan du avsluta jäsningen med antingen jäststopp eller att värma upp mjödet till 40 grader, men inte varmare, under en stund.

Mjöd tar tid, även om det har jäst ut på två veckor så kan det ta flera månader innan det är dags att dricka.

Vad för recept kör du med? Vad för honung och vad för jäst? Tänker du efersöta eller, vad?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
sumsum75



Registreringsdatum: 29 november 2011
Inlägg: 11

InläggPostat: 2011-12-13 14:17:57    Rubrik: Svara med citat

tänkte köra på det receptet:
4 liter vatten
1,7 kg honung
75 gram russin
2 cl citronkoncentrat
Vinjäst "noname" (märkt 30020 7D25)
Flytande jäst "Edelmans Tokayer"
jäststopp och vinsvavla

är det nån skillnad mellan ekologisk honung och vanlig honung?


Senast ändrad av sumsum75 den 2012-02-29 14:15:03, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-14 02:02:52    Rubrik: Svara med citat

Citronconentrat behövs nog inte, bättre med jästnäring. Ska du ha två sorters jäst?

Tror du kommer få en ganska hög alkoholhalt, så vet inte om du behöver jäststopp heller. Jästen kan dö av alkoholen.

Beror på vilken ekologisk honung och vilken vanlig hunung du använder. Bara för att det är ekologiskt behöver det inte vara varken bättre eller godare. Svårt att avgöra innan.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
sumsum75



Registreringsdatum: 29 november 2011
Inlägg: 11

InläggPostat: 2011-12-14 10:35:23    Rubrik: Svara med citat

vad har du för erfarenheter . ekologisk eller inte?
tackar redan för svar:)


Senast ändrad av sumsum75 den 2012-02-29 14:13:50, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-14 11:30:31    Rubrik: Svara med citat

Som sagt, beror helt på vilken ekologisk du pratar om. Än så länge, har jag bara använt mig av lokal honung.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
sumsum75



Registreringsdatum: 29 november 2011
Inlägg: 11

InläggPostat: 2011-12-14 17:22:51    Rubrik: där har du rätt i Svara med citat

hmm där har du rätt i .. aja jag ska prova mig på det helt enkelt och sedan får jag se hur det gick Smile


Senast ändrad av sumsum75 den 2012-02-29 14:11:59, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-15 01:43:38    Rubrik: Svara med citat

Ojvoj! Mätte just min andra minisats, inte braggoten (den är den tredje minisatsen) och den är nu på 14%!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
sumsum75



Registreringsdatum: 29 november 2011
Inlägg: 11

InläggPostat: 2011-12-15 09:34:28    Rubrik: vad bra Svara med citat

grattis:)
hoppas att min mjöd blir lika bra:)
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
sumsum75



Registreringsdatum: 29 november 2011
Inlägg: 11

InläggPostat: 2012-01-04 11:48:16    Rubrik: Svara med citat

jag har fått ett problem när jag försöka brygga mjöd..
när jag tappade om mjödet, provsmakade jag det och det hade då fått en sur eftersmak, det luktar också lite surt. Mjödet smakade bättre förut. Jag antar att någon dålig bakterie har fått fäste i mjödet.
Vad kan jag göra mot det?


Senast ändrad av sumsum75 den 2012-02-29 14:05:34, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-01-04 13:31:32    Rubrik: Svara med citat

Det smakar surt för att du har jäst bort all sötma. Tillsätt mer honung.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida 1, 2  Nästa
Sida 1 av 2

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.