Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Jordgubbsmjöd- Lagrad i "Jack Daniels-fat"

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-10-23 00:26:20    Rubrik: Jordgubbsmjöd- Lagrad i "Jack Daniels-fat" Svara med citat

Den dyra mjödjästen jag hade började bli gammal, temperaturen inne var ganska bra och jag hade honung och jordgubbar. Så varför inte, tänkte jag?

Jag blandade 17 liter vatten och 3,5 liter honung. Sen hade jag i jästen, väntade på att det skulle börja jäsa. När det hade börjat jäsa, så hade jag i 3 kg jordgubbar. ICA's frysta, som jag hade kokat upp och gjort till puré av med en mixerstav.

Fyyy faaan vad det började jäsa efter det. Jäste så hårt att det låg jordgubbsfrön i jäsröret. Efter en vecka var det dock helt tyst, och inget skum så jag kollade med en hydrometer vart den låg på. Hade gått från 1.050 till 1.010. 40/7,4 = 5.4%... det kändes snabbt. Smakade, för säkerhets skull och det var väldigt torrt, kände ingen sötma. Väldigt fin färg, lätt rosa nästan orange. Ska dock ta mindre jordgubbar nästa gång, min fina honung kändes lite bortkastad, även om det var gott. Också besviken på att det inte var någon fin eftersmak av jäst, som det ofta blir i öl.

Funderade lite där vad jag skulle göra, bestämde mig för att föra över mjödet till en ny jäshink och slänga jorgbubbs- och jästslurrien från botten och för att använda lite Jack Daniels träflisor från deras fat. Är meningen att man ska använda dem till kolen när man grillar eller något. Tog ca 80 gram, kokade ca 20 minuter (och tur var det, för riktigt smutsiga var dem!) och lade flisorna i en humlestrumpa och slängde i skiten i jäshinken.

Nu har flisorna legat i jäshinken i en vecka, smakade och tyckte om det! Väldigt lätt, rökig smak - passade oväntat väl med jordgubbarna, hur galet det än kan låta. Dock så kommer nog smaken försvinna när jag eftersötar.



Ser lite mörkare ut på bilden än vad det egentligen är.

Har inte bestämt mig än hur länge jag ska lagra det eller hur mycket jag ska söta med, några tips kanske? Funderar lite på att bjuda på det till julafton, nyårs eller kanske på min födelsedag i januari. Men å andra sidan, så kanske man skulle lagra det ända tills sommaren - känns mer passande med jordgubbsmjöd då. Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2011-11-14 00:10:57    Rubrik: Svara med citat

Roligt med ett sånt bra upplagt och välskrivet inlägg Smile
När det kommer till sötningen så vet du bäst själv vad du gillar men jag skulle sakna den söta honungs smaken som du säger försvann. Kan tänka mig att den söttman + jordgubbarna och att mjödet är sval skulle sitta fint en varm sommardag Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-17 22:12:27    Rubrik: Svara med citat

Dags för en uppdatering! Hällde upp i en liten flaska och la i frysen i ca 20-30 minuter. Riktigt gott redan nu! Men något torrt, ska nog söta lite till.

Väääldigt klart och fint, har fått en lätt bronsfärg. Tog ett par bilder, men det är så mycket snyggare IRL! Magisk färg.



Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-18 04:48:58    Rubrik: Svara med citat

FAAAAN! Kunde inte sova, så jag bestämde mig för att få något gjort... gav mig an att eftersöta mitt jordgubbsmjöd - slutade med att jag spillde ut flera liter i mitt rum och fått spendera ett bra jävla tag med att göra rent.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2011-12-18 19:57:47    Rubrik: Svara med citat

Först vill jag säga att tålamod är en dygd Wink
Sen att fan vilken fin färg det blev på den du la i frysen Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2011-12-23 03:51:15    Rubrik: Svara med citat

Börjar misstänka att mitt jordgubbsmjöd fortfarande lever! Eller för att vara precis, jästen lever. Jag sötade lite till, eftersom det var så torrt - men nu ett par dagar senare känns det ännu torrare... rent utav surt, med en lätt hint av kolsyra. Orkar dock inte kolla med hydrometern just nu.

Edit: Oj då. Tog mätningar nyss och räknade, ligger på ca 9,5% nu.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Gäst






InläggPostat: 2012-08-06 21:30:25    Rubrik: Svara med citat

Ojvoj... tog ett glas nu medan jag fifflade med ölrecept åt farsan - och NU kom smaken från Jack Daniels-trädbitarna fram. Var... annorlunda. xD
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.