Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Mjöd - Smedsängens Bryggeri

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Recept
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Odqvist



Registreringsdatum: 15 juni 2011
Inlägg: 1
Ort: Borås

InläggPostat: 2011-06-15 20:37:20    Rubrik: Mjöd - Smedsängens Bryggeri Svara med citat

Hej bröder och systrar!

Jag hör egentligen hemma på bryggforum.nu men eftersom jag fått inspiration och tycker mycket om initiativet som ni har tagit här, till mjödbryggning kopplat till kultur och historia, vill jag i gengäld visa mina senaste två recept. Då de är skrivna för hembryggare vill jag ge rådet att besöka de ursprungliga trådarna på vårt forum för oklarheter och frågor:

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=15551
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=15590

Här följer i alla fall det senaste mjödet, som sattes idag. Välkomna med frågor och kommentarer. Smile

Veka Sommarmjöd 20 L batch

Short Mead - Sweet Mead
~7,2% ABV


Recept (preliminärt)

5,00 kg Honung, Hallonblom (Veka, Hillared) maj-jun 2011
0,50 kg Honung, som ovan, till eftersötning
<20 L Smedsängens brunnsvatten (ofiltrerat, ej kokat)
1,00 tsk Wyeast Yeast Nutrient (löst i lite varmt vatten)
1 pkt Sweet Mead 4184 Vintners Choice (Wyeast Activator) flytande

Önskade värden


OG: 1,072
FG: 1,015


Data


- 0,25 kg / L (honung per liter mjöd) exkl. eftersötning.
- Jäsning vid 20 C i 21 dygn tills självklarning börjar inträffa.
- Förväntad utjäsning till FG: 1,015. Eftersötning till max SG: 1,020 för kolsyrejäsning.
- Tappning på 33cl bryggbackar med kronkapsyl.
- Kolsyrejäsning vid 20 C i ca 2-3 veckor.
- Lagring vid 12 C i vinkällare.

Honung och vatten kommer ej pastöriseras (steriliseras) genom upphettning. Utrustning och hygien kommer att vara sanitärt som bryggstandard. Upphettning av vatten och honung kommer ske till max 40 C.

Frågor? Åsikter? Kommentarer?

Här kommer också den detaljerade bryggloggen, om djupare intresse finns:

Logg 150611

13:50 Aktiverar jästen enligt anvisning.
14:03 Rengör utrustning. Kopplar bort vattenfilter.
14:23 Värmer 1/2 gryta (~7 L) kranvatten till ~60 C.
Väger upp de 8 honungsburkarna m. lock. 7x950 g och 1x850 g.
14:40 Gröper ur en burk honung i blandningskärlet (950 g burk).
Den tomma burken m. lock väger 290 g dvs 660 g / burk
Total mängd honung i lager: (8 x 660 [g]) - 100 [g] = 5180 g
15:00 Gröpt ur de 7 fulla burkarna, dvs 4620 g.
Tillsätter vatten (61,3 C) till 11 L nivå i kärlet och rör upp.
Tillsätter 1 tsk jästnärsalt direkt (torrt) och rör upp.
"Mycket lättlöst honung. Underbar doft."
15:06 Späder med kallt kranvatten till 20 L.
15:14 SG: 1,065@30,5C = 1,068
Vill höja till SG: 1,072, dvs höja med 4 grader öx.
2,5 [g / öx x L] x 4 [öx] x 20 [L] = 200 [g] honung.
Rör ned 200 g honung från 560 g burken. Kvar i lager: 360 g.
OG: 1,072 (uträknat)
15:20 Ordentlig omrörning för syresättning. Mustens temperatur: 31,0 C.
15:27 Rackar till 25 L glasdamejanne med bra fall för syresättning.
15:39 Hela volymen (20 L) rackat. Desinficerar jästförpackningen med handsprit. Pitchar.
15:45 Damejanne tillsluts. Vatten i jäsröret. Ställs 22-25 C och inväntar jäsning.

Fel

- Nettovikten i burkarna stämde inte.
- Jästnäringspåsen i Activatorförpackningen var intakt, trots att instruktionerna följdes. "Slå sönder" den hårdare nästa gång.


Tillägg

4620 + 200 = 4820 g honung användes totalt för att få OG: 1,072 i 20 L färdig volym.

Jästen jag använde, samt jästnärsaltet finns att köpa på bl.a www.humle.se

Jag vill gärna visa bilder jag har på hela processen. De finns tillgängliga just nu på bryggeriets grupp på Facebook. Sök på "Smedsängens Bryggeri" och/eller Jonathan Odqvist, och begär inträde i gruppen, så får ni tillgång till bilderna.

--- --- ---

Det var allt jag ville tillföra. För att följa utvecklingen hänvisar jag till tråden på bryggforum.nu. Hoppas att det kan vara till någon nytta, och tack för en bra site om runor, historia och mjöd. Smile
_________________
Besök mig på bryggforum.nu
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Recept Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.04 sekunder att ladda.