Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


jäsning

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övrigt
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
essi



Registreringsdatum: 17 september 2008
Inlägg: 10
Ort: Kokkola

InläggPostat: 2010-10-11 11:44:59    Rubrik: jäsning Svara med citat

Den bbbubblar än.
Den bbbubblar än min mjödsats från november! Vågar jag ens öppna byttan om där bor någon! Satsen består enbart av honung + några nejlikor och kanelbark Question Question
_________________
Låt alla blommor blomma
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2010-10-11 18:28:35    Rubrik: Re: jäsning Svara med citat

essi skrev:
Den bbbubblar än.
Den bbbubblar än min mjödsats från november! Vågar jag ens öppna byttan om där bor någon! Satsen består enbart av honung + några nejlikor och kanelbark Question Question


Ett helt år av jäsning?

Hur mycket vatten använder du? Inget alls (om man ska tro ditt inlägg)?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
essi



Registreringsdatum: 17 september 2008
Inlägg: 10
Ort: Kokkola

InläggPostat: 2010-10-12 07:07:41    Rubrik: Svara med citat

10-12 liter kanske... honungsmängden är svårare att uppskatta då jag använder mig av honung från täckvax (skrällvax el något liknande på danska) som är blötlagd och silad och uppvärmd.. använde ingen "oxmätare" när jag stratade upp! Crying or Very sad
_________________
Låt alla blommor blomma
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2010-10-12 13:33:31    Rubrik: Svara med citat

Okej, men det är inte en sats med extremt mycket honung? T.ex. så att du använde 10 L vatten, men har nu 20 L mjöd, så att honungsmängden var 12kg eller dyligt? en extremt söt miljö kan ju göra att jäsninen fortskrider saktare.

En annan förklaring kan vara att du har en okänd jästtyp som är extremt saktajäsande. Du har inte skrivit något om jäst tillsats, så ska man anta att det handlar om vildjäst?

En tredje anledning, vilken kanske är den mest troliga, är att den jäst du har på något sätt har steriliserats. Normalt sett så tillbringar jästen i början av en jäsning tiden på att föröka sin "befolkning". Men det finns ämnen (sorbat) som gör att de blir sterila och inte klarar detta. Detta är den ena halvan i jäststopp, som många använder i slutet av jäsningen. Men det är som sagt bara den ena halvan, och trots att jästen är steril så kan den ju fortsätta att jäsa, men om de steriliserades tidigt och inte är så många, så tar det ju väldigt lång tid att jäsa slut på allt socker.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övrigt Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.