Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Hur gjorde vikingarna mjödet ?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övrigt
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
capron



Registreringsdatum: 29 juni 2010
Inlägg: 5

InläggPostat: 2010-06-30 10:59:58    Rubrik: Hur gjorde vikingarna mjödet ? Svara med citat

Hur fick tag på Honung ? Vad använde de för kärl ? Var det enbart vildjäsningar ?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Brosa



Registreringsdatum: 21 mars 2007
Inlägg: 96
Ort: Bredbyn

InläggPostat: 2010-06-30 21:17:07    Rubrik: Svara med citat

Hur vikingarna gjorde sitt mjöd vet man inte med bestämdhet. Det äldsta recept/ beskrivning som finns är från 1400-talet:


Miöd -från upplandsprästen Martin Aschaneus' recept, från 1400-talet


"När lagen har kokat, skall man skölja vaxet och vräka det i lagen. Sedan skall man koka honungen med så mycket lag, som hör till en köttsoppa, och skumma väl. Sedan skall man hälla honungen i ett kärl och den andra lagen i många kärl, så att han svalnar, och då den är så sval, att man kan hålla handen i den, skall man hälla den i det stora karet till honungen och så prova med ett ägg, hur tjock den skall vara. Är tredjedelen av ägget ovan ytan, då är han så mäktig, att han ej kan drickas förrän efter 2 år. Flyter så mycket ovan av ägget som en rhensk gyllen, då är han fullt mäktig att ligga ett år innan han drickes. Flyter det ej mera uppe än som en örtug, då varar han ej länge. Man skall jämt ta till vara, så att blandningen ej tillföres något hett, utan vad som tillföres skall vara som nymjölkad* mjölk och ej hetare. Och den skall täckas väl och beredas i åtminstone nio dagar, och den skall beredas med ny och färsk drägg.

Då det beredda mjödet har stått i tre dagar, då skall man ha en färsk bergning av gott utvalt malt och taga en likadan av det bästa vörten och slå den i tre tunnor mjöd och låta vörten kallna, så att hon är som nymjölkad* mjölk. Sedan skall man slå brygden i tunnor och täppa m
ed några dukar. Den skall ej sprundas* förrän efter en månad och då fyllas, om så behövs, med mjöd, varken nytt eller gammalt, utan det som är färskt, fem veckor eller därunder."


Det äldsta fyndet i norden som innefattar en mjödliknande dryck är det s k egtvedfyndet från bronsåldern. En ung kvinna som hittades i Danmark och i hennes grav fanns ett björknäverkärl där man hittade spår av en jäst honungsdryck.

Inte ett klockrent svar på din fråga men det kanske gav en del svar iaf.

// Brosa
_________________
En nation utan historia har heller ingen framtid.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
capron



Registreringsdatum: 29 juni 2010
Inlägg: 5

InläggPostat: 2010-07-01 19:16:39    Rubrik: Svara med citat

Hihi underbart recept Smile Gillar det där med äggtestet.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Happydust



Registreringsdatum: 22 november 2009
Inlägg: 39
Ort: Gävle

InläggPostat: 2010-07-22 18:00:22    Rubrik: Svara med citat

Vore kul att få det där receptet uppdaterat så det är lättare att förstå exakt =)
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övrigt Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.24 sekunder att ladda.