Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Brygga mjöd första gången med bakjäst

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Mjööd



Registreringsdatum: 27 juni 2010
Inlägg: 4

InläggPostat: 2010-06-27 18:16:24    Rubrik: Brygga mjöd första gången med bakjäst Svara med citat

Tjena
Tänkte testa brygga mjöd på bakjäst eftersom jag inte har tillgång till någon annan jäst. Hittade detta receptet på forumet som jag tänkte testa:

4l vatten+ ½l
0,8kg honung
½ tärning kronjäst för söta degar
ca. ½ citron
ca. ½ lime
8g ingefära
* Blanda honungen med 1,2 liter vatten under sjudning, och låt sjuda
i ca 30 min. Under tiden riv i lite lime- och citronskal samt ingefäran.
* Skär frukten i små tärningarnar och lägg i.
* Skumma av regelbundet. (Vad är skumma av?)
* Sila blandningen genom en sil.
* Blanda med 2,8 liter kallt vatten i din jäsdunk.
* Värm upp ½ liter vatten till ~25°C och blanda i jästen.
* Häll i jästen i jäsdunken.
* Sätt på ett jäsrör.

Skulle detta funka? Hur lång tid ska det stå innan jag lagrar det? Ska jag tillföra mer honung under jäsningen?

Hade tyvärr inte tillgång till en jäsdunk eller jäsrör. men jag tillverkade nyss en egen variant som ser ungefär ut såhär:


Tror ni att det funkar? Principen är väll att det inte ska komma in något syre eller skit men att det ska kunna komma ut något från behållaren?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Smarrikåka



Registreringsdatum: 28 september 2006
Inlägg: 273

InläggPostat: 2010-06-28 16:05:21    Rubrik: Re: Brygga mjöd första gången med bakjäst Svara med citat

Mjööd skrev:
(Vad är skumma av?)?

Att plocka bort skummet som eventuellt bildas under skudningen med slev eller liknande. Inte ett nödvändigt steg. Kan potentiellt ta bort en hel del karaktär(positiv eller negativ - beror nog helt på honungen och är omöjlig att avgöra i förväg). Om det är en must som skummar väldigt mycket så kommer den troligtvis att skumma igen under jäsning oavsett om du skummar av eller ej. Enklaste sättet att bli av med skum, om man tycker att det är ivägen är anti-skummedel.


Mjööd skrev:
Skulle detta funka? Hur lång tid ska det stå innan jag lagrar det? Ska jag tillföra mer honung under jäsningen?


Jag ser ingen anledning till att det inte skulle fungera, även om det inte är helt optimala förhållanden.

Mjööd skrev:
Tror ni att det funkar? Principen är väll att det inte ska komma in något syre eller skit men att det ska kunna komma ut något från behållaren?


Jag tycker det ser ut som att det kommer att fungera, såvida du kan få det helt tätt runt röret som går emellan, vilket kanske inte är helt enkelt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Brosa



Registreringsdatum: 21 mars 2007
Inlägg: 96
Ort: Bredbyn

InläggPostat: 2010-06-28 17:48:26    Rubrik: Svara med citat

Har själv aldrig använt bakjäst till att brygga mjöd, men som jag förstått det så ger bakjäst en snabb jäsning vilket ger en snabb utveckling av kolsyra vilket i sin tur inte ger en så bra smak.
Sen kräver mjöden som görs på bakjäst längre lagringstid för att bli bra.

// Brosa
_________________
En nation utan historia har heller ingen framtid.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Mjööd



Registreringsdatum: 27 juni 2010
Inlägg: 4

InläggPostat: 2010-06-29 16:36:14    Rubrik: Svara med citat

tack för svaren Smile

Behöver jag använda något speciellt vatten eller funkar det med vanligt kranvatten?

Hur lång tid ska det stå o jäsa innan jag lagrar det?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
aquavitae



Registreringsdatum: 30 mars 2009
Inlägg: 79

InläggPostat: 2010-06-29 23:02:53    Rubrik: Svara med citat

Jag rekommenderar starkt att du köper någon form av mjöd, vin eller champagne jäst från t.ex. http://pgw.se/
Mailar du dem och frågar kan de nog skicka en jäst i kuvert.
Visst kan det bli bra med bakjäst efter några år lagring men med riktigt jäst blir det garanterat bättre.

Kranvatten funkar utmärkt om det inte är kraftigt klorerat.

Låt mjödet jäsa antingen tills det jäst ut eller tills du nått den restsötma du vill ha. Isåfall måste du tillsätta jässtopp. Mät med oechslemätare http://www.oechslevikten.com/sitemap/sitemap-1.html
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Mjööd



Registreringsdatum: 27 juni 2010
Inlägg: 4

InläggPostat: 2010-07-01 13:48:36    Rubrik: Svara med citat

Gjorde som jag sa och Nu har de börjat bubbla Very HappyVery HappyVery Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Mjööd



Registreringsdatum: 27 juni 2010
Inlägg: 4

InläggPostat: 2010-07-01 21:42:02    Rubrik: Svara med citat

Kan jag lagra mjödet på pet-flaskor?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
tobiasra



Registreringsdatum: 11 mars 2010
Inlägg: 14
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2011-04-26 23:49:06    Rubrik: Svara med citat

Ett till problem med den typiska bakjästen är att den i min erfarenhet inte är särskilt alkoholtålig. Du får vara lycklig om brygden så stannar på 9%.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Omlott



Registreringsdatum: 13 november 2011
Inlägg: 63
Ort: Timrå

InläggPostat: 2012-09-03 14:41:22    Rubrik: Svara med citat

Mjööd skrev:
Kan jag lagra mjödet på pet-flaskor?


Klart det går... rekommenderar det inte då det är svårt att få dem riktigt ren så att det inte sitter någon rester från det tidigare innehållet i plasten och att du inte kan använda riktig kork för att försegla plastflaskan.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-09-16 15:50:24    Rubrik: Svara med citat

Jag har använt bakjäst två gånger. Första gången, till ett vanligt mjöd... smakade förjävligt illa.

Andra gången gjorde jag ett kryddat äppelmjöd, som vart väldigt gott med extremt kort lagrningsperiod.

Måste Iofs erkänna att vid den första bakjäst-satsen inte visste lika mycket som nu, och vid den senare satsen använde jag flera trick för att förbättra slutresultatet.

Se till att ha gott om näring, syresätt musten, skaka bort kolsyra, kontrollera temperaturen och allt sånt.

En nackdel till, med bakjäst, är att den inte faller i botten lika bra som vanlig jäst. Vilket gör att du antingen kommer förlora mer volym för att bli av med bottensatsen och få ett kristallklart mjöd, eller så kommer det vara delvis klart men grumligt i botten.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
marry9091



Registreringsdatum: 13 december 2012
Inlägg: 1

InläggPostat: 2012-12-13 11:44:49    Rubrik: Svara med citat

Sen kräver mjöden som görs på bakjäst längre lagringstid för att bli bra.
_________________
passguide http://www.passguide.com
642-627 test questions 642-627 test questions
650-196 test questions 650-196 test questions
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Jäst Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.