Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Yxhugg Maltexperiment.

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-01-03 15:21:49    Rubrik: Yxhugg Maltexperiment. Svara med citat

Tjena. Tillbaka igen.

Beställde för ett tag sedan 0.5 kg spraymalt från humlagården. Den har stått och glott i skafferiet för länge nu så jag satte en sats.

1,5 kg honung.
0,5 kg Spraymalt för mellanmörk öl.
4 L Vatten (Evian på flaska)
Och jäst som jag hade i kylen från den gamla satsen.

Kommer enl. mina beräkningar att landa på ca 20% om det jäser ut, vilket jag hoppas att det inte gör.

Vad skulle man kunna klassa det som för dricka?
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-01-03 15:42:12    Rubrik: Korrektion. Svara med citat

Har ett oechselevärde på ca 120. Kommer då enl tabellen att landa på ca 16%.
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
MjödMårten



Registreringsdatum: 31 oktober 2006
Inlägg: 80

InläggPostat: 2009-01-04 15:44:32    Rubrik: Svara med citat

Med både malt och honung skulle jag säga mjölska! Återkom gärna med resultatet. Jag har själv funderat på att brygga en mjölska fast en helmaltsbryggning. Just nu har jag en porskryddad brun ale på jäsning Smile
_________________
Vänligen
Mjöd Mårten
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
fiddur



Registreringsdatum: 13 augusti 2007
Inlägg: 41
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2009-01-06 08:21:43    Rubrik: Svara med citat

Ja, mölska har jag hört det kallas, men aldrig smakat. Frågan är, skall du ha det mousserande eller klart?

/F
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-01-06 14:55:29    Rubrik: Kolsyra? Svara med citat

Tänkte låta det jäsa ut i damegeanen, sätta det kallt någon dag, tappa över det på flaskor, tillsätta lite honung innan kapsulering och låta de kolsyra sig själva. Lagras i källaren i minst en månad.
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Max



Registreringsdatum: 17 november 2008
Inlägg: 3

InläggPostat: 2009-01-24 02:13:58    Rubrik: Re: Kolsyra? Svara med citat

Patere skrev:
Tänkte låta det jäsa ut i damegeanen, sätta det kallt någon dag, tappa över det på flaskor, tillsätta lite honung innan kapsulering och låta de kolsyra sig själva. Lagras i källaren i minst en månad.


Jag tänkte att sätta en sats mölska själv när mitt mjöd är tappat på flaska och mina jäshinkar är fria. På samma sätt så skulle jag vilja ha en kolsyrad, eller mousserande mölska, men jag har hört att det kan vara lite knepigt att få till. Hur gör man för att slippa få jästklägg på botten av sina flaskor?

För övrigt så har jag luskat lite i vad dom har i sin mölska på sjätte tunnan, fick inte fram så mycket men det är ingefära i det i alla fall. Frågan är bara hur mycket, och vad mer som ingår. Killen jag snackade med sa vilket bryggeri det var som gjorde de åt dom också, men jag minns tyvärr inte vad det hette. Jag tycker deras mölska är god och skulle vilja få en dryck som var så lik den som möjligt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-01-24 14:06:04    Rubrik: Mölska Svara med citat

Citat:
Jag tänkte att sätta en sats mölska själv när mitt mjöd är tappat på flaska och mina jäshinkar är fria. På samma sätt så skulle jag vilja ha en kolsyrad, eller mousserande mölska, men jag har hört att det kan vara lite knepigt att få till. Hur gör man för att slippa få jästklägg på botten av sina flaskor?


Lite slagg på botten får man nog leva med om man vill ha det mouserande. Finns säkert något klyftigt sätt att slippa det men jag kan inte det. Har en flaska från min förra sats som jag tillsatte enbär i innan jag satte på korken. Den började jäsa igen som en besatt. Var klar när jag tappade över den men nu är den grumlig och med en bra slöja på botten. Tydligen mkt socker i de där bären.

Att kopiera en dryck utan att veta vad som är i den är nog lite som att ta ut noterna ur en låt som man inte kan. Svårt men det går.
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Brosa



Registreringsdatum: 21 mars 2007
Inlägg: 96
Ort: Bredbyn

InläggPostat: 2009-01-24 20:39:47    Rubrik: Svara med citat

Jag har gjort ett mousserande blåbärsmjöd och ett sätt att få bort en hel del slagg iaf är att tappa om det genom ett kaffefilter...
_________________
En nation utan historia har heller ingen framtid.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Max



Registreringsdatum: 17 november 2008
Inlägg: 3

InläggPostat: 2009-01-24 23:51:27    Rubrik: Svara med citat

smedhalvan skrev:
Jag har gjort ett mousserande blåbärsmjöd och ett sätt att få bort en hel del slagg iaf är att tappa om det genom ett kaffefilter...


Jag gjorde samma sak med mitt "stilla" mjöd, men var rädd för att det skulle ta smak av pappret, är det något som du har upplevt? Sen så hade mina filter en tendens att braka ihop efter ett par liter, så jag klippte lite i ett lakan jag köpte och kokade det ifall att, så jag fick bort det värsta jästslajmet innan jag nästa vecka ska köra det genom ett kiselgurfilter.

Annars om man är lite kaxig och har tålamod kan man ju köra på samma modell som champagne nissarna gör. (saxat från wikipedia)

"Méthode Champenoise is the traditional method by which champagne is produced. After primary fermentation and bottling, a second alcoholic fermentation occurs in the bottle. This second fermentation is induced by adding several grams of yeast (usually Saccharomyces cerevisiae, although each brand has its own secret recipe) and several grams of rock sugar. According to the Appellation d'Origine Contrôlée a minimum of 1.5 years is required to completely develop all the flavour. For years where the harvest is exceptional, a millesimé is declared. This means that the champagne will be very good and has to mature for at least 3 years. During this time the champagne bottle is sealed with a crown cap similar to that used on beer bottles.

After ageing, the bottle is manipulated, either manually or mechanically, in a process called remuage (riddling, in English), so that the lees settle in the neck of the bottle. After chilling the bottles, the neck is frozen, and the cap removed. The pressure in the bottle forces out the ice containing the lees, and the bottle is quickly corked to maintain the carbon dioxide in solution. Some syrup is added to maintain the level within the bottle."

Det knepiga är att frysa bara halsen... men om man ställer flaskorna upp och ned i frysen så borde ju halsen frysa först, där är det ju minst mängd vätska, eller?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-01-25 19:59:12    Rubrik: Frysa. Svara med citat

De fryser toppen med flytande kväve eller dyl.

Försvinner inte kolsyran när du silar drickan genom filtret?
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Brosa



Registreringsdatum: 21 mars 2007
Inlägg: 96
Ort: Bredbyn

InläggPostat: 2009-01-25 21:40:17    Rubrik: Svara med citat

Jag kan inte känna någon av smak av kaffefiltret, men det det är som du beskriver att efter x antal liter så mäste man byta filter för det blöts upp och kan brista utan förvarning. Detta har hänt vid ett tillfälle och då var det bara att sila om allt från början och det tar tid att sila genom kaffefiltret...kunde man hitta ett tyg som hade rätt täthet så vore det säkert ett bättre alternativ, jag testade med ett som man använder när man gör egen saft av men det var alldeles för glest.

Apropå om bubblorna försvinner så nej inget som märks iaf. Syran finns kvar...
_________________
En nation utan historia har heller ingen framtid.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-01-31 16:11:53    Rubrik: Tappat. Svara med citat

Har nu tappat över satsen på flaskor. Har ett oechsele-värde på 40, altså har 80 oechsele jäst ut. Landar då på 10,6 % alkohol. Drickat luktar svagdricka och smakar som syrlig svagdricka. Om man hade fått bort syrligheten så hade det varit riktigt mumsigt. Kapsulerar och sätter ner dricka i källaren, ska stå där i minst en månad.

Är det någon som har nån klok tanke till varför båda mina bryggder har smakat surt? Kan det vara jästen?
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
MjödMårten



Registreringsdatum: 31 oktober 2006
Inlägg: 80

InläggPostat: 2009-01-31 19:00:10    Rubrik: Svara med citat

Är det onormalt surt? Om man har otur kan man ha fått mjölksyrebakterier i jäskärlet, de kan vara svåra att få bort utan att köpa nya kärl.
_________________
Vänligen
Mjöd Mårten
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
fiddur



Registreringsdatum: 13 augusti 2007
Inlägg: 41
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2009-02-27 13:11:51    Rubrik: Svara med citat

smedhalvan skrev:
Jag kan inte känna någon av smak av kaffefiltret, men det det är som du beskriver att efter x antal liter så mäste man byta filter för det blöts upp och kan brista utan förvarning. Detta har hänt vid ett tillfälle och då var det bara att sila om allt från början och det tar tid att sila genom kaffefiltret...kunde man hitta ett tyg som hade rätt täthet så vore det säkert ett bättre alternativ, jag testade med ett som man använder när man gör egen saft av men det var alldeles för glest.


Skaffa ett återanvändbart kaffefilter, som en liten tyg-sil; finns både som strumpa uppspänd på en liten rund ram och fastare former.. Det finns iaf i de flesta större livsmedelsbutiker bland hushållspryttlar som degbunkar och sånt...

/F
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-03-17 20:02:11    Rubrik: Mjölksyra. Svara med citat

Det var definitivt mjölksyra i den satsen. Smakar filmjölkssurt som blev värre efter att den fått stå en månad. Blandningen introducerades snabbt för toaletten.

Satte kort efter övertappningen en ny sats med 0,5kg mörk spraymalt, 1,5kg honing, kranvatten och starvinsjäst. Desinficerade kärlet med klorin och kokte allt som skulle ner i det. Ochselevärde på 125.
Tappade precis över det. Glömde att ta ett Ochselevärde men blandningen smakade starkt med sprit och lite sött. Kvalificerad gissning skulle vara ca 16-17%. Smaken var bränd malt, lakrits och svagdricka... och mycket sprit. Ingen sur biton från mjölksyra.

Har nu satt 5L med 0,5kg ljus spraymalt, 0,75kg honung, 12g Saaz Hummlepellets som förberedes med att ligga i varmt vatten (som te ungefär) och Morgans Ale Yeast. Beräknat Ochselevärde på 80. Hoppas att jästen ska vara kapabell till ca 5,5-6%. Kommer då att bli ca 25Oc kvar.
Fortsättning följer.
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-03-17 20:03:33    Rubrik: Mängd. Svara med citat

Alla ovanstående satser från mig är på 5L tot.
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-03-30 18:48:08    Rubrik: Svartmjöd. Svara med citat

Mörkmaltexperimentet har stått i skafferiet nu i några veckor. Tog ut och smakade på det. Smakar busgrogg(sprit) och mörk malt. Mest busgrogg. Inget som man sitter och dricker för att det är gott, ej heller av någon annan tänkbara anledning. Kanske om man är 14 år och fylledesperat.

Tappade över experimentet med pilsnermalt och Saaz-humle. Luktar öl. Smakar lite spritigt. Satte ut det på balkongen när det var 30 sec mellan bubblorna. Tänkte att jag skulle behålla lite krut till i flaskorna. Luktar ganska gott.

Båda kan nog må bra av mer kryddning i framtiden.
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Patere



Registreringsdatum: 10 juli 2008
Inlägg: 35
Ort: Malmö

InläggPostat: 2009-06-11 15:26:40    Rubrik: Pilsner/Humle experimentet. Svara med citat

Har blivit ganska lyckat. Smakar mest öl och inte så mkt mjöd.
Satte som sagt ut dunken på balkongen(ca 4 Grader C) när det var 30 sec mellan bubblorna och lät det stå till det slutade bubbla och klarnade. Tappade sen över bryggden på flaskor, kapsyl på och in i skaferiet. Blev riktigt lagom kolsyrat, små bubblor som en köpe-öl. Lyckat.

Har dock kommit fram till att den ultrabilliga honungen från Willys inte är optimal att brygga på då den lämnar en skum biton(...).

Nästa projekt blir nog en vanilj-metheglin på finhoning.

Stay tuned.
_________________
"When the going gets weird the weird turn pro" -HST
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida MSN Messenger
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.