Forumindex mead
Den ädla konsten att brygga ett riktigt mjöd
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Äppelmjöd med karamelliserad honung

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Thorim



Registreringsdatum: 04 juli 2006
Inlägg: 52

InläggPostat: 2007-02-24 00:18:57    Rubrik: Äppelmjöd med karamelliserad honung Svara med citat

Till en kompis födelsedagsfest så satt jag på en sats mjöd. Jag fick iden till äppel/karamell på en helloween fest. Som tur vad så fick jag den tidigt på kvällen och jag kom faktiskt ihåg det dagen efter Very Happy

Recept till 5 liter
1 kilo honung
4 svenska ekologiska äpplen ( cox-nånting )
friskt vatten

Jag började med en försats, för att testa om det skulle jäsa bra. Jag tog ett äpple som jag tvättade, kärnade ur och tärnade. Detta lade jag i en burk med lock tillsammans med 100 g honung och en svätt vatten. Burken ställde jag på ett element. Efter två dagar så jäste det för fullt.

Sedan karamelliserade jag honungen. Jag tog en 5 liters kastrull och lade i 450 gram honung och 200 gram vatten. Detta kokade jag på max värme i ungefär 20 min. När "karamelltestet" gick igenom så lade jag i ett tärnat äpple och lät detta fräsa några sekunder. Sedan fyllde jag på med kallt vatten och rörde ner resten av honungen.

Detta lade jag i jäshinken med resten av äpplena och försatsen. Sedan fyllde jag på med vatten tills det blev 5,5 liter i hinken. Jag ställde det vid ett element för snabb jäsning.

Efter en vecka så plockade jag bort äppelbitarna, så det inte skulle bli bittert av äppelskalen. Efter ca 3 veckor hade det slutat bubbla. Då ställde jag hinken kallt och lät den klarna i en vecka. Sedan tappade jag på flaska jag och lät mjödet mogna i 3-4 veckor.

Jag har aldrig smakat något så gott i mjöd/vin/cider väg, aldrig. Den hade en bra sötma och tydliga karamellsmaker som smälte ihop med en mjuk äppelsmak. Jag fick en hel del frågor om hur man gjorde mjöd under den festen. De fanns en hel del folk som har gjort vin där. De hade svårt att tro att jag bara hade använt äpplen och honung.

Det enda negativa man kan säga om mjödet är att färgen inte ser så apptitlig ut, äpple har en tendens att mörkna och det blir inte så kristallklart som blankmjöd. Detta kan man komma runt med nån kemikalie som heter askorbinsyra, har någon förklarat för mig. Ointressant för mig, men det kan vara bra att nämna för er andra.
_________________
- asir rathuR -
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
wobiin



Registreringsdatum: 11 oktober 2006
Inlägg: 6
Ort: karlstad

InläggPostat: 2007-02-24 12:56:32    Rubrik: Svara med citat

askorbinsyra är helt enkelt ett annat namn på vanlig C-vitamin, själv har jag aldrig testat att behandla äpplen med det för att dom inte ska mörkna men jag vet att men i resurangbranchen användet ett medel som heter pot-a-vit för att rotfruker ska hålla sig fina och frächa längre och att detta medel innehåller bla. just askorbinsyra, så det ligger nog nått bakom det.

men tillbaka till mjödet..
var det mkt honungssmak på det då?
för jag har hört att om man kokar honungen för mkt så riskerar man att förlora mkt att smaken, iaf så säger dom det när dom blandar i honung i vörten när dom gör öl..
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
Thorim



Registreringsdatum: 04 juli 2006
Inlägg: 52

InläggPostat: 2007-02-24 20:05:47    Rubrik: Svara med citat

Jag karamelliserade 450 gram honung, resten rörde jag ner i varmt, men inte hett, vatten. Det vart mindre honungssmak pga att den försvinner under karamelliseringen. Så jag offrade lite av honungssmaken för att få karamellsmaker när jag karamelliserade nästan hälften av honungen.

Karamellisering används ofta av ölbyggare för att ge t.ex ales en komplexare smak. Då kokar man en del av vörten till sirap, eller så kokar man hela vörten länge, beroende på vad man vill ha för karaktär på ölet.

Om man kokar honungen så försvinner honungssmaken men det bildas karamellsmaker. Hur mycket karamell det bildas beror på sockerkonsentration och koktid. Eftersom jag bara hade i lite vatten, så bildades det mycket karamell, ganska fort. I gamla mjödrecept jag sett på nätet så kokade man alltihopa i 24 timmar. Jag har ingen aning varför, med det har nog med karamelliseringen att gjöra. Kanske det bildas bättre karamellsmaker med låg sockerhalt och lång kok tid.
_________________
- asir rathuR -
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
wobiin



Registreringsdatum: 11 oktober 2006
Inlägg: 6
Ort: karlstad

InläggPostat: 2007-02-25 11:09:06    Rubrik: Svara med citat

humm.. låter intressant, ska nog ta o testa ditt recept när alla nuvarande projekt är på flaska Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande MSN Messenger
Oluf Gurimson



Registreringsdatum: 23 januari 2007
Inlägg: 24
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2007-02-25 19:20:36    Rubrik: Svara med citat

Det här lät mycket intressant!
Får nog prova det nästa gång.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Mjödslukar'n



Registreringsdatum: 28 februari 2007
Inlägg: 2

InläggPostat: 2007-02-28 16:30:59    Rubrik: Svara med citat

Verkar väldigt gott det här! Detta måste testas, var så sä säkra! Laughing
_________________
Mjöd 4 Life.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Midvinterblot



Registreringsdatum: 10 november 2007
Inlägg: 1
Ort: Klippan

InläggPostat: 2007-11-10 18:11:11    Rubrik: Skånskt äppelmjöd Svara med citat

Tjenare.
Ny på forumet...
Jag vart lite intresserad av Thorims äppelmjöd med karamelliserad honung.
Så jag tog och plockade lite sura skåneäpplen hos svärmor.
Fick igång försatsen den 17:e september.
Jäste vatten, äpplen och honung.
Tog bort frukten 12 dar senare.
Musten fick stå och jäsa på glasdamejeanne till den 18:e oktober.
Flyttades ner till källarens svalka.
Första dagarna i november tappades mjödet om.
Och den 9:e november tappades det på flaska.
Oj, vad gott det blev.
Jag vet, det skall väl ligga på flaska ett tag, men jag kunde inte hålla mig.
Tackar för ett prima recept Thorim!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
sander



Registreringsdatum: 01 juli 2011
Inlägg: 3

InläggPostat: 2011-07-01 09:25:19    Rubrik: Svara med citat

Jag har aldrig ens provat mjöd men det här inspirerade mig verkligen och jag tror jag ska dra mig ner till frukthandlaren och köpa äpplen och honung med bums! Jag antar att hygien är a & o precis som med öl?
Jag har en fråga, skulle det funka lika bra att göra med äppeljuice? Så slipper man böka med att ta bort äpplet? Tror ni några droppar citron i juicen isåfall skulle få bort den fula färgen?

Jag har nämlingen en juicepress hemma som funkar prima och när jag gör äppeljuice så har jag i lite citronsaft för att mineralerna inte ska oxidera
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Crooc



Registreringsdatum: 20 augusti 2011
Inlägg: 1

InläggPostat: 2011-08-21 21:12:47    Rubrik: Svara med citat

Har aldrig testat någon form av smaksättning på min mjöd innan men detta inspirerade mig att testa, frågan är bara. kommer jag behöva fler äpplen om jag gör en större sats? eller blir det fel med jäsningen om jag har i det?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Jillman



Registreringsdatum: 05 december 2011
Inlägg: 8

InläggPostat: 2011-12-05 01:50:12    Rubrik: Svara med citat

Det behövs ingen jäst alltså?
Är det äpplena som drar igång jäsningen?

Låter i alla fall väldigt gott så jag måste nog testa detta.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Morn82



Registreringsdatum: 28 augusti 2011
Inlägg: 21

InläggPostat: 2012-04-25 10:42:27    Rubrik: Svara med citat

I fredags satte jag en satts efter detta recept. dock med mer honung då jag vill ha mitt Mjöd ca 10~14% så jag har kört med 3 kg honung på 10 liter.

Hälften lockade jag enligt förlagen. jag planerar att tillsätta kannel och vanilj efter att den jäst klart
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-05-07 17:48:19    Rubrik: Svara med citat

Har experimenterat en del med detta recept.

För en 5L bryggning så köpte jag drygt 6 äpplen, skalade dem och slängde dem i en gryta med cirka 4L vatten. Kokade dem i drygt 40min och silade sen bort alla äpple bitar. Lät det stå och svalna över natten.

När det svalnat så kokade jag honungen tills jag var nöjd med smak och lukt. Tillsätta lite vatten för att späda ut det och tillsatte det i min dammajeane med äpple vattnet och tillsatte jästen när temperaturen var rätt.

Blev riktigt gott när det var klart. Hälften tillsatte jag en kanel stång per liter. Gillar den lite mer med kanel stång ^^
Sen har jag även experimenterat med att tillsätta vaniljsocker. Äpple, karamelliserad honung, kanel och vaniljsocker gav en ypperlig smak av äppelkaka!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
asleikr



Registreringsdatum: 31 mars 2012
Inlägg: 21
Ort: Båstad i Skåne

InläggPostat: 2012-05-07 19:00:23    Rubrik: Svara med citat

Underbart! Kiviks musteri har ett äppelvin med kanel som smakar precis som äppelkaka. Riktigt gott. Fan man längtar tills när äpplena kommer nu. Äppelmjöd, cider, vin.

Ska lätt karamellisera honungen i min nästa sats.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Andreasit



Registreringsdatum: 03 december 2011
Inlägg: 29

InläggPostat: 2012-05-07 19:09:37    Rubrik: Svara med citat

Med Kiviks musteri menar du varm och kall? Var därifrån jag fick idéen med vaniljsocker! Fick mitt att smaka som deras, fast mitt var 16% istället för 7% Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
asleikr



Registreringsdatum: 31 mars 2012
Inlägg: 21
Ort: Båstad i Skåne

InläggPostat: 2012-05-08 23:14:31    Rubrik: Svara med citat

Andreasit skrev:
Med Kiviks musteri menar du varm och kall? Var därifrån jag fick idéen med vaniljsocker! Fick mitt att smaka som deras, fast mitt var 16% istället för 7% Very Happy
Just den ja! Riktigt god är den. Fan vad nice, sjukt sugen på att dra ihop en sats efter ditt recept nu.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Morn82



Registreringsdatum: 28 augusti 2011
Inlägg: 21

InläggPostat: 2012-05-10 10:11:56    Rubrik: Svara med citat

Nu har jag tappat om min sats och stoppat jäsnigen. Smaken är intresasnt men känner karamel tonerna i doften.

Nu ska det i kanel och vanillj. så får det stå i ca 1 veckan sen i med lite honung att eftersöta med
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Morn82



Registreringsdatum: 28 augusti 2011
Inlägg: 21

InläggPostat: 2012-07-09 16:15:03    Rubrik: Svara med citat

Vi kommer u dagarna tappa upp våran på flaska. Då kommer en rapport om smak.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-07-09 17:39:17    Rubrik: Svara med citat

Visa gärna lite bilder, alltid kul att få se.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Morn82



Registreringsdatum: 28 augusti 2011
Inlägg: 21

InläggPostat: 2012-07-10 21:09:14    Rubrik: Svara med citat

Så nu har vi 13 flaskor av det goda mjödet. Känner dock att det behöver minst 2-3 månader att gotta till sig på flaska
[img]

[/img]
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-07-11 14:00:44    Rubrik: Svara med citat

Väääldigt gullig etikett! Och väldigt ljust mjöd. Har en sats med äpplen och honung som klarnar just nu.


Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
asleikr



Registreringsdatum: 31 mars 2012
Inlägg: 21
Ort: Båstad i Skåne

InläggPostat: 2012-07-13 22:57:43    Rubrik: Svara med citat

Underbar etikett på Morns mjöd Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Onihige



Registreringsdatum: 04 oktober 2009
Inlägg: 139

InläggPostat: 2012-09-19 00:38:32    Rubrik: Svara med citat

Lite klarare. Razz

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
kajsBorv



Registreringsdatum: 13 november 2012
Inlägg: 13

InläggPostat: 2012-11-17 16:38:02    Rubrik: Svara med citat

Hmm, tror att jag karamelliserade min honung lite längre jämfört med andra bilder i tråden.
(Spann till höger)

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Modiga experiment Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.13 sekunder att ladda.